MNB - 2
MNB

Hírek

Folytatódik a tápláni zöldhulladékkezelő ügye, átminősíthetik a területet

2022. augusztus 15., 18:09

Zöldövezeti besorolás alá esik az a terület, ahol egy vállalkozó zöldhulladékkezelő telepet létesítene Táplánszentkereszten, ezért az engedélyezési ügyben eljáró szombathelyi jegyző elutasította a beruházási kérelmet. Korábban hevesen tiltakoztak a lakók a fejlesztés ellen, mert szerintük a telep túl közel lenne a faluhoz, és az ott folyó munka porral, zajjal járna. Mivel a zöldhulladék kezelése kötelező feladat, az önkormányzat továbbra is kiáll a terv mellett - felmerült a terület átminősítése is.

 

Folytatódik a tápláni zöldhulladékkezelő ügye, átminősíthetik a területet

Mint arról korábban beszámoltunk, zöldhulladékkezelő telepet hozna létre egy vállakozó Táplánszentkereszt határában. Amikor idén tavasszal nyilvánosságra került az elképzelés, a helyiek tiltakozásba kezdtek, 600 aláírás gyűlt össze a beruházás ellen. A polgármester a júniusban megtartott lakossági fórumon elmondta, hogy a félelmek alaptalanok: a faaprítékot szállító teherautók nem hajthatnak be a faluba, az aprítást pedig egy-másfél havonta egy alkalommal végeznének hétköznap 8 és 16 óra között. Az engedélyezési eljárást összeférhetetlenség miatt nem a helyi, hanem a szombathelyi jegyző folytatta le. Mivel a terület Zöldövezetek besorolás alatt van, ami nem engedi az ipari tevékenységet, közte a zöldhulladékkezelést sem, a jegyző elutasította a kérelmet. A vállalkozó nem fellebbezett. Perl János polgármestert telefonon értük el, azt mondta, nem állnak el a tervtől, mert a falunak szüksége van a zöldhulladékkezelőre.

Perl János - polgármester
"Én úgy gondolom, ez egy olyan beruházás, egy olyan lehetőség, aminek mindenképpen pozitív hozadéka van. A település rendezettsége, tisztasága, a levegő tisztasága szempontjából, de ha a mai energiaínséges helyzetre gondolunk, ezzel a tevékenységel mindenki nyerhet, ugye ezt a darálékot az ajkai hőerőműbe tervezik elvinni, ezzel hozzájárulnak olyan energiák megtermeléséhez, ami fenntartható. Ezért fogom, ameddig csak tudom, ezt a dolgot képviselni."

A polgármester hozzátette, hogy a faluban 1800 választópolgár él, a többség nem osztja a 600 ellenző véleményét, sőt, az aláírók közül is többen jelezték, hogy a tiltakozás szószólói nem tájékoztatták őket teljeskörűen, és még egyszer nem írnák alá az ívet. Azt is elmondta, hogy előzetesen kikérték a falu rendezési tervét készítő mérnök véleményét, aki írásba adta, hogy végezhető ezen a területen zöldhulladékkezelés. Kitartanak a tervek mellett.

Perl János - polgármester
"Hosszabb távon szerintem lesz. Nem éppen ebben az évben, de nem tudok róla, hogy a vállalkozó elállt volna a tervétől. Ezt a területet a rendezési tervben át lehet minősíteni olyan területté, amire a jegyző áldását fogja adni. Ha a vállalkozó nem áll a tervétől, azt gondolom, ez megoldási útvonal abba az irányba, hogy meg tudjon valósulni ez a beruházás."

A telepre térítés ellenében lehet majd bevinni a zöldhulladékot, a helyiek számára pedig ősszel és tavasszal egy-egy alkalommal ingyenes lesz a szolgáltatás. A vállalkozás bérleti díjat fizet az önkormányzatnak, ezt az összeget a falu szépítésére fordítják.