Hírek

Fennállásának 35. jubileumát ünnepli a Szökős Néptáncegyüttes

2024. február 05., 16:50

Fennállásának 35. jubileumát ünnepli a Szökős Néptáncegyüttes, ez alkalomból nagyszabású gálát rendeztek vasárnap. Zsúfolásig megtelt a sportház, a nézők válogatást láthattak az elmúlt évtizedek gazdag repertoárjából. A tehetséges fiatalok mellett színpadra álltak az alapító tagok is.

Fennállásának 35. jubileumát ünnepli a Szökős Néptáncegyüttes

Igazi folklórünnepet varázsolt az AGORA nagyszínpadára vasárnap a Szökős Néptáncegyüttes, amely 35. születésnapján különleges táncos csemegével várta a közönséget. Az 1988-ban alakult, nagy múltú együttes tagjai nagyon készültek a jubileumi estre.

Molnár Bence - táncos, ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes

Öt évente tartunk jubileumi műsorokat, az előző volt a 30 éves, most meg a 35 éves és ez az egész készülési folyamat így átíveli ezt az ötéves korszakot, tehát nincs az most, hogy tavaly nyártól készülünk vagy egyéb. Táncolunk, lesznek folyamatosan új koreográfiák szerencsére és próbáljuk azt nyújtani, ami éppen a legjobb, amink éppen van.

A Reményik-iskola ifjú táncosai mellett valamennyi korosztály képviseltette magát a születésnapon, így a műsorban kiemelt helyet kaptak az alapító tagok is.

Molnár Péter - művészeti vezető, ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes

Szeretnénk megmutatni a Szökős közösségének az elmúlt néhány esztendejét, hiszen nagyon értékes produkciókkal gazdagodott a repertoárunk és olyan izgalmas kitekintéseket tettünk a Kárpát-medence több néprajzi tájára, melyek bizonyára tartalmas szórakozást fognak nyújtani a közönségnek. Tehát egy jubileumi műsor az arra is mindig alkalmat ad, hogy még mélyebbre visszatekintsünk: itt van például az Ős-Szökős is, az együttes alapítóinak generációja, akik még legtöbben még Kőszegen kezdték a Szökősben való működést, a 80-as évek végén és hát ők fogják zárni a műsort.

A generációkon átívelő koreográfiák révén a táncosok szinte az egész Kárpát-medence néptánc-hagyományát bemutatták. A produkciók mind egy-egy történetet meséltek el.

Horváth Mirtill - táncos, ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes

Az első, a nyitószám már a miénk, egy új moldvai koreográfiával készülünk, amelynek címe "Úgy lejöjj, mint eljött az álom". Itt megjelenik a helyi kultúrából származó szerelem varázslás és akkor erre építettük fel az egész koreográfiát. Emellett az első számban még az idősebb lány koszorúval lesz egy banya lakodalmunk illetve a félidő végén zárni fogunk egy Rimóci koreográfiával - nálam kicsit fiatalabbakkal kiegészülve. Majd a második blokkot nyitjuk egy dél-alföldi anyaggal és a zárásban együtt lesz az egész közösség, ott pedig egy palatkait - mezősségi táncokat láthatunk majd - vagy mutatunk be.

A zenei kíséretet a Sárarany Zenekar, a Juhos Együttes és a Savaria Rézfúvós Együttes adta. Az előadás végén hosszú perceken keresztül zugó vastapssal köszöntötte a közönség a jubiláló táncegyüttest.