MNB - 2
MNB

Hírek

Felújíttatta a Vas Megyei Mérnöki Kamara Bodányi Ödön síremlékét

2022. szeptember 30., 20:41

Halálának 101. évfordulója alkalmából felújíttatta a Vas Megyei Mérnöki Kamara Bodányi Ödön síremlékét a Szent Márton-temetőben. Így tisztelegnek az egykori kiváló főmérnök előtt, aki oly sokat tett Szombathely fejlődéséért a századfordulón, és egyúttal igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy fontos lenne visszaállítani a második világháború után megszűnt főmérnöki státuszt a települések érdekében.

Felújíttatta a Vas Megyei Mérnöki Kamara Bodányi Ödön síremlékét

A kamarai tagdíjakból származó közel egymillió forintból újították fel Bodányi Ödön sírját. (5:06) Elhelyezték rajta az arcmását ábrázoló bronz plakettet, ami Veres Gábor munkája.

Veres Gábor - Munkácsy-díjas szobrászművész
"Én egy karakteres, jellegzetes ábrázolást ismerek róla, ezt használtam fel nyilván. Az élete teljében lévő főmérnök portréja jelenik meg, és egyébként meg a mérnöki kamarának a díjaként használtuk már ezt a portrét, plakettet ebben a méretben."

A bensőséges hangulatú ünnepségen felidézték Bodányi alakját és életművét. 1899-től haláláig, 1921-ig volt Szombathely főmérnöke, Éhen Gyula, újító szellemű polgármester jobbkeze több mint 20 éven át. Az eredetileg vasútmérnök szakember nevéhez fűződik a vízvezeték- és csatornahálózat befejezése, és az ő irányításával kaptak burkolatot Szombathely utcái.

Melega Miklós - igazgató, MNL Vas Megyei Levéltára
"A legfontosabb alkotása az az összefoglaló munka, amiben az 1910-es években Szombathely műszaki létesítményeit mutatta be a kortársaknak.
Országos terjesztésű volt, más városok is olvashatták, akik a korszerűsítés útjára akartak lépni, hiszen Szombathely ekkor mintaadó volt, az 1910-es évekről beszélünk, ekkor jelent meg ez a munkája."

László Győző alpolgármester emlékező beszédében kiemelte, Bodányi Ödönnek kulcsszerepe volt abban, hogy Szombathely modern várossá fejlődhetett.

"Köszönöm, hogy Urunkhoz megtértem után 100 évvel sem feledtek el."

Nádor István felolvasta az egykori főmérnök képzelt levelét, melyben a státusz visszaállítása mellett érvel. A második világháború után megszűnt a főmérnöki poszt, pedig nagy szükség lenne rá. Ezért lobbizik az Országos Mérnöki Kamara és a helyi szervezetek is.

Nádor István - elnök, Vas Megyei Mérnöki Kamara
"Mi úgy gondoljuk, időszerű lenne, és fontos lenne, elsősorban a településeknek, városoknak, hogy visszaállítsák. Hiszen egy városnak a legnagyobb vagyona az infrastruktúrája, út, vízvezeték csatorna, bármi, ami eszünkbe jut. Ha ebben kár keletkezik, vagy nem kellő odafigyeléssel kezelik, fejlesztik. Szeretnénk ilyen indirekt módon ráirányítani a figyelmet, hogy igenis erre szükség lenne."

Bodányi halála, valamint a trianoni döntés 101. évfordulója alkalmából kiadványt jelentetett meg a megyei mérnöki kamara, melyben az egykori főmérnök életútjáról, a sír felújításának folyamatáról és a trianoni emlékfasorról is olvashat az érdeklődő. A jelenlévők elhelyezték az emlékezés koszorúit Bodányi Ödön sírján.