Hírek

Féltávnál jár a Savaria Szimfonikus Zenekar 50. évada

2024. január 29., 16:32

Féltávnál jár a Savaria Szimfonikus Zenekar 50. évada, amely Petró János alapító karnagy szellemiségét idézi meg. Pénteken rendezték a kilencedik hangversenyt a Bartók Teremben: a trombiták és kürtök estéjén Mozart-, Haydn- és Strauss-mű csendült fel. Az évad hátralévő részében könnyedebb koncertekkel is várják a közönséget, fellép a Hot Jazz Band, és a Hollywood Classics sem marad el.

Féltávnál jár a Savaria Szimfonikus Zenekar 50. évada

Eredetileg Mahler 6. szimfóniája szerepelt a pénteki koncert műsorán, ezt végül június 28-án hallhatja majd a közönség, ezúttal pedig a trombiták és kürtök estéjét tartották.

Mozart: D-dúr „Postakürt” szerenádja, Haydn: Esz-dúr trombitaversenye és Richard Strauss: Till Eulenspiegel vidám csínyjei című műve szerepelt műsoron, a zenekart Vajda Gergely dirigálta. Ez volt az 50. évad 9. hangversenye. A jubileumi koncertsorozat a néhai főzeneigazgató, alapító karnagy, Petró János előtt tiszteleg, aki nélkül nem lenne a városnak professzionális szimfonikus zenekara: neki köszönhetően vált az együttes 1974. július elsején hivatásossá. Horváth Soma a koncertet megelőző sajtótájékoztatón elmondta, szerencsére visszatért a közönség a covid után, nagy siker az évfordulós évad. Arra bátorított mindenkit, hogy legyen a minőségi zene részese.

Horváth Soma - alpolgármester

"Eddig is nagyon-nagyon sokan látogatták a zenekar koncertjeit, nem csak Szombathelyről, de más városokból és Ausztriából is sokan érkeztek, de óriási élmény azt látni, hogy az évad kezdete óta telt házas koncerteken lehetünk itt."

Február 8-án a Hot Jazz Band farsangi koncertje következik, majd a 14. Hollywood Classics várja a közönséget a sebesség és száguldás jegyében három alkalommal - február 29-én, március 1-jén és 3-án a Bartók Teremben.

Kiss Barna - igazgató, Savaria Szimfonikus Zenekar

"Hajsza a győzelemért, Knight Rider, Forma-1, Verdák. Ez igény volt, a közönségből kaptunk jelzést, emellett lesz egy kis repülőzés a Top Gun megidézésével, nem maradhat el James Bond, Marvel-univerzumot is megidézzük egy zenei blokkal, és 2024 a párizsi olimpia éve, úgyhogy Asterix az olimpián azért megjelenik, kicsit megelőlegezzük a sportélményeket."

Korponay Zsófi és Heincz Gábor "Biga" lesz a két szólóénekes, a koncerteket Bősze Ádám és Kolovratnik Krisztián konferálja. A jubileumi évad műsorán 16 hangverseny szerepel. Három volt vezető karmester is visszatér a pulpitusra: Robert Houlihan, Madaras Gergely és Izaki Masahiro is vezényel a szezon hátralévő részében.