Hírek

Felavatták Mindszenty József szobrát

2022. szeptember 15., 19:48

Felavatták Mindszenty József szobrát a Premontrei Gimnázium udvarán szerdán. A bíboros nyolc éven át volt az iskola tanulója, és innen jelentkezett a papnevelő intézetbe. Az egészalakos mű a Munkácsy Mihály-díjas szobrász, Bíró Lajos és felesége munkája. Az alkotást ünnepélyesen megáldották és megkoszorúzták.

Felavatták Mindszenty József szobrát

Harangszó mellett imádkoztak a Premontrei gimnázium diákjai és tanárai az iskola udvarán ma délben.

harangszó, ima  

Mindszenty József szobra került a gimnázium udvarára, ezt adták át ünnepélyes keretek között. Véghné Busics Hilda igazgató megnyitója után Hancz Gábor Tamás ismertette Mindszenty életpályáját a megjelentekkel. Beszédében azt is említette, hogy a hercegprímás Vas megyében született, és egyházi pályafutását Szombathelyen, a Premontrei Gimnáziumban kezdte. A tényszerű gondolatokat A fehér bíboros című vers követte Kardos Marcell előadásában.

A bronzszobrot az alkotó, Bíró Lajos és Fazakas Zoltán Márton közösen leplezte le, majd a csornai premontrei apát megáldotta a művet. 

A diákok örülnek, hogy Mindszenty is vigyáz rájuk mostantól.

Dömötör Hanna
“Nemcsak egy szobor került ide, hanem egy lélek az által, hogy itt van Mindszenty, és ha szabad így mondanom, én személyesen kötődöm hozzá, ugyanis én egy országos második helyezettet nyertem Mindszenty által, és én nagyon-nagyon örültem, amikor az igazgatónő ezt megemlítette, hogy lesz itt egy szobor, és nagyon hálásak vagyunk azért, hogy tényleg egy következetes keresztényt állítottak ide az iskolába, és tényleg nagyon-nagyon hálásak vagyunk érte, és öröm lesz minden nap úgy besétálni ide, hogy karjait kitárva vár minket egy fogoly bíboros.”

Kardos Marcell
“Bármikor ide jöhetünk segítséget kérni Istentől Mindszentyn keresztül. Nyilván szépen is mutat itt, de nem ez az első és legfontosabb dolog, hanem amit közvetít. Példakép mindenképpen számunkra.”

Mindszenty József bíboros boldoggá avatási eljárása már körülbelül 30 éve tart.

Hancz Gábor Tamás, nevelési igazgatóhelyettes, Premontrei Gimnázium
2019-ben történt egy hivatalos elismerés egyházi szempontból arra vonatkozólag, hogy az ő élete az valóban egy boldogemlékű élet volt, hogy ő hősies fokon gyakorolta a türelemnek, az ellenségszeretetnek az erényét, és ennek állít emléket most ez a szobor.

Valószínűleg már csak néhány évet kell várnunk, és boldoggá avatják Mindszenty-t.