Hírek

Felavatták az új Gyöngyös-hidat a Szent István király utcában

2023. október 16., 18:38

Fúvószenével, ünnepi beszéddel, papi áldással, hordógurítással és jókedvű nótázással avatták fel az új Gyöngyös-hidat a Szent István király utcában vasárnap. Régóta várták már a szentkirályiak, hogy a rossz állapotú átjáró megújuljon. A több mint fél évig tartó lezárás okozta kellemetlenségeket most már végleg elfelejthetik az itt élők.

Felavatták az új Gyöngyös-hidat a Szent István király utcában

Misére gyűltek össze a szentkirályiak a városrész templomában vasárnap. Ez minden héten így szokás, most azonban különleges volt az alkalom. A szentmise után ugyanis hidat avattak.

Szombathely Város Koncertfúvószenekara vezetésével vonultak át a résztvevők a Szent István király utcai Gyöngyös-hídhoz, ami kedden délután nyílt meg a közlekedők előtt. A barátságtalan, hűvös idő ellenére sokan részt vettek a nem mindennapi eseményen.

"Az Úr az én pásztorom, nem szűkölködöm."

Ipacs Bence plébános elmondt, maga is nagy örömmel autózott át a minap az új hídon, majd isten áldását kérte az átjáróra és a rajta közlekedőkre.

Ipacs Bence - plébános

"Oltalmad védje őket minden veszélytől ... ámen."

Az atya - ahogy az ilyenkor szokás - szenteltvízzel áldotta meg az új hidat. Tóth Kálmán képviselő avatóbeszédében felidézte, mennyi nehézséget okozott az itt élőknek az a hat és fél hónap, míg a híd zárva volt.

Tóth Kálmán - önkormányzati képviselő

"Kerültünk a Rumi út felé, ha templomba vagy temetőbe mentünk, de focimeccsre is csak arra tudtunk menni. Nehéz volt eljutni a pékségbe, boltjainkba, gondot okozott az óvodába járás is."

A szombathelyi hidak közül ez volt a legrosszabb állapotú. Önkormányzati és belügyminisztériumi forrásból, összesen 360 millió forintból építették újjá.

Tóth Kálmán - önkormányzati képviselő

"Most pedig itt állunk, és örülhetünk, és megnyugodhatunk. Örülhetünk, mert szép lett a hídunk, és megnyugodhatunk, mert visszaállunk a régi kerékvágásba, és nekünk több itteni hídlezárással nem kell találkoznunk. A felújítandó hidak listájáról a szentkirályi híd lekerült."

Fehér Renátó József Attila-díjas költő külön erre az alkalomra írt versét nagyapja, Fehér Csaba olvasta fel.

"Templomtorony iránt jövünk, megyünk."

Hordógurítással avatták fel a hidat. A babona szerint ugyanis aki először áthalad az új hídon, azt szerencsétlenség éri, így azonban a hordóra száll, ami az embert sújtaná. Közben a Gyöngyöshermán-Szentkirályi Nóta- és Népdalkör tagjai énekeltek.

A helybéliek nagyon örülnek az új hídnak.

Fehér Csaba

"Eszembe jut, amikor itt fahíd volt ezelőtt 70 évvel. Hát most egy csodát kapott a település."

Fehér Csabáné

"Hát nagyon-nagyon örülünk neki, tényleg, nagyon örülünk. Mindig jöttünk, amikor folyt az építkezés, mindig néztük, milyen eredmények vannak.

Az ünnepséget követően koccintásra várták a résztvevőket.