Hírek

Felavatták a H+ Média első stúdióját

2022. június 20., 21:34

Mérföldkőhöz érkezett a hat évvel ezelőtt alapított H+ Média és Kulturális Egyesület: felavatták az új stúdiót, ahol rádiós- és televíziós műsorok, podcastek készülnek professzionális technikai feltételek mellett. A beszerzett eszközök azt is lehetővé teszik, hogy több kamerás élő közvetítést adjanak különböző eseményekről. A tartalomgyártásban zömmel fiatal önkéntesek vesznek részt.

 

Felavatták a H+ Média első stúdióját

Négy darab 4K-s kamera, négyállásos podcast stúdió magas minőségű mikrofonokkal, két nagyteljesítményű vágógép, archív anyagok tárolására alkalmas háttértár, élő közvetítésekhez szükséges eszközök, erős internet - közel kétmillió forintból alakította ki új stúdióját a H+ Média és Kulturális Egyesület. Podcastek, rádiós és televíziós műsorok készülhetnek most már nem csak külső helyszínen, hanem profi stúdiókörülmények között.  A fejlesztés a Nemzeti Együttműködési Alap pályázati támogatásával, a H+ saját forrásaiból és felajánlások segítségével valósult meg, csaknem kétmillió forintból. A szakmai munkát a Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke, Lovass Tibor koordinálja, a tartalomgyártásban főként fiatal önkéntesek vesznek részt.

Simon Ádám - elnök, H+ Média és Kulturális Egyesület
"25 a létszám a H+ médiánál most. Nagyon vegyes a kép, van, aki most tanulja, van, aki kedvtelésből van itt és tud fejlődni az évek során. Valamennyien önkéntesen látják el ezeket a feladatokat. A korosztályi mérleg szerteágazó, zömmel fiatalok, de vannak idősebbek is. Emellett egy olyan szakmai hátterünk van, ami több évtizedes múlttal rendelkező szakembereket jelent, ők segítik a tartalomkészítési folyamatokat."

A helyet a TIT adja, évek óta tartó együttműködésük most érett be. Bakó Béla igazgató elmondta, fiatalítani kell az 1841-ben alapított tudományos szervezetet, ennek remek eszköze lehet az új stúdió.

Bakó Béla - igazgató, Vasi TIT
"Azt tapasztaltuk az elmúlt években, hogy kevésbé ismerik, és inkább az idősebb generáció vesz részt a programjainkon. Ez egy jó lehetőség arra, hogy kicsit fiatalítsunk, megmutassuk, hogy bár 180 éves szervezetnek vagyunk a tagjai, ugyanúgy tudunk fiatalos dolgokkal foglalkozni, és bízunk benne, hogy a közösségszervezés, közösségfejlesztés fiatalok irányába történő elmozdulásában ez egy igazán fontos mérföldkő lehet."

A H+ segíti a civileket, a kultúra és közművelődés terén dolgozókat - a stúdió az új ötletek, innovációk terjesztésében is jó szolgálatot tesz majd, fogalmazott az átadón Éles Krisztina, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei igazgatója. Kovács Péter, a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke pedig az egyesület példaértékű munkáját méltatta, amit a fiatalok médiatudatosságra nevelése és civil szerepvállalása terén fejt ki.

A H+ rendszeresen jelentkező online műsorai - az Öko-Plusz és a Civil idő - mellett a fiatalok médiaképzésében is részt vesz, de workshopokat tartanak például közművelődési és civil szervezetekben tevékenykedők számára is - legközelebb július 5-én online, a TikTokon keresztül. Nyáron a Művészetek Völgyéből napi másfél óra élő adást terveznek, és közvetítik a Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem előadásait. Az átadón elhangzott, ez a fejlesztés még nem az út vége, terveznek továbbiakat is.