Hírek

Február 19. a magyar ápolók napja

2024. február 19., 18:50

Február 19., Kossuth Zsuzsanna születésnapja a magyar ápolók napja 2014 óta. Ilyenkor nem csak az ország első főápolónőjéről, a tábori kórházak szervezőjéről, a szakma alapjainak megteremtőjéről emlékeznek meg, de ünneplik a betegágyak mellett napjainkban szolgálatot teljesítő szakdolgozókat is. Miniszteri elismerésen részesült a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Kardiológiai Osztályának vezető ápolója Budapesten, ma pedig megkoszorúzták Kossuth Zsuzsanna emléktábláját a sürgősségi tömb falán.

Február 19. a magyar ápolók napja

Szinte telt ház volt az ápolók napi ünnepségen, amit évek óta a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara területi szervezete rendez. Elsőként Wächter Walter vármegyei tiszti főorvos köszöntötte a jelenlévőket, aki elmondta, ápolók nélkül nem működik az egészségügy, legalább olyan fontos szereplői az ellátórendszernek, mint az orvosok. Nem csak gyógyszerekkel, de a jelenlétükkel is gyógyítanak. Majthényi László felidézte: jövőre lesz tíz éve, hogy ünnepeljük az ápolók napját.

Majthényi László - elnök, Vas Vármegyei Közgyűlés

"Hiába fejlődik a technika, hiába fektetünk be a különböző gépekbe, ha nincs mellette a megfelelő szakértelem, tudás, a szakember, aki elhivatottan végzi a munkáját."

Nemény András arról beszélt, hogy az ápoló és a beteg kapcsolata kivételes élethelyzet, hiszen a páciens kiszolgáltatott és elesett.

Nemény András - polgármester

"Az éppen széttöredezett méltóságot ki tudja helyrerakni? Csak olyan emberek, akiknek ez a hivatásuk, akiben megvan a tudás, a felkészültség, de van bennük egy többlet."

Balogh Zoltán, a szakdolgozói kamara elnöke kiemelte, hogy egy ápolók feladatköre folyamatosan bővül, ezért folyamatosan tanulniuk kell. Mint mondta, bíznak benne, hogy a döntéshozók megtalálják a forrásokat, hogy megfelelően honorálják az elhivatott munkát. Motiválni kell a fiatalokat, hogy legyen jövőkép az egészségügyben. Altmajer Beáta, a Markusovszky-kórház ápolási igazgatója minden szakdolgozót arra biztatott, legyen büszke a hivatására. Wertmüllerné Takács Enikő, a Magyar Ápolási Egyesület vasi vezetője Kossuth Zsuzsanna életútját és szakmai pályáját idézte fel: ő volt, aki letette a szakma alapjait. Szabó Péterné, a kamara helyi vezetője a betegellátás jelenlegi helyzetéről beszélt, nem elhallgatva a nehézségeket sem. Azon fáradoznak, hogy minél több fiatalt vonzzanak a pályára.

Szabó Péterné - elnök, MESZK Vas Megyei Szervezete

"Magas szakmai tudással és kiemelkedő empátiával kell ellátni embertársainkat, hiszen életek vannak a kezeinkben. Egy beteg emberről gondoskodni mindenképpen nagy kihívás. Kell rátermettség, odaadás, önzetlenség, hogy ezt a feladatot valaki lelkiismeretesen tudja végezni."

"Vannak ilyen példaképeink, csak kicsit kell gondolkoznunk."

A PTE Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Technikum diákjai Példaképeink nyomában címmel adtak elő műsort, melyben a nagy elődök, Kossuth Zsuzsanna és Hugonnai Vilma alakját is felidézték, majd táncosok szórakoztatták a közönséget.

Ezt követően adták át az életműdíjat. A szakdolgozói kamara minden évben egy kitüntetettet köszönt: idén Csemez Miklósné Ilike, az intenzív osztály nyugalmazott osztályvezető ápolója részesült elismerésben, aki csaknem 50 évig szolgálta a betegeket. Személyes hangú méltatását egykori főnöke, Széll Kálmán professzor írta meg levélben. A díjazottat vastapssal köszöntötték.