Hírek

Fajtabemutató - Új kukorica, napraforgó, szója és cirok fajtákkal ismerkedtek a gazdák

2021. szeptember 14., 15:00

Kukorica, napraforgó, szója és cirok fajtabemutatóra hívta a gazdálkodókat a táplánszentkereszti gabonakutató. Az állomás melletti szántóföldet is bejárták az érdeklődők: itt kézzel foghatóan mutatták be legújabb eredményeiket a szakemberek.

 

Fajtabemutató - Új kukorica, napraforgó, szója és cirok fajtákkal ismerkedtek a gazdák

Madivo, Coresco, Bajnok - néhány példa a legújabb szemes kukorica fajták közül, amelyet a nemesítők ajánlottak Táplánszentkerszten az érdeklődők figyelmébe. A Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. által szervezett fajtabemutatón a vasi szójatermesztésről is szó esett: a jelenlegi klimatikus viszonyok mellett ebben kiemelkedő lehetőséget lát a megyei agrárkamara vezetője. Tavasszal például meghirdették az I. Magyar Szójatermelési versenyt, ennek értékelése javában zajlik.

Pusztavámi Márton - megyei elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
“Úgy gondoljuk, hogy a szójának sokkal nagyobb jelentősége van, mint ahogy azt az országban a 62 ezer hektár jelzi, és ezért nagyon sok energiát fordítunk arra, hogy még több területen, és még jobban fizessen a szója, különös esemény az, amikor egy tisztességes termést várhatunk, és ehhez egy rendkívül magas ár csatlakozik: manapság kétszázezer forintot ígérnek egy tonna szójáért!”

A kukorica esetében 80 ezer forint körül mozog ez az összeg, a búza felvásárlási ára pedig 90 ezer forint körüli, vagyis alig fele a szójának - tette hozzá az elnök.

A “Jó gazda programról” és a búza, repce tápanyag utánpótlásáról beszélt előadásában az agrokémiai cég vezetője. Szabó Balázsék már másfél évtizede vizsgálják egy műtrágya hatását a növényekre - az eredményről is beszámolt.

Szabó Balázs - ügyvezető igazgató - Dr. Szabó Agrokémiai Kft.
“Kiderült, hogy nemcsak a fajok között, tehát a búza, meg a repce, meg a kukorica között vannak komoly eltérések a tápanyag utánpótlást illetően, a tápanyagfelvételt illetően, hanem még a fajták között is.”

A szervező Gabonakutató vezetője elmondta, hogy fontosnak tartja az előadások mellett a gyakorlati bemutatót is.

Wagner József - ügyvezető igazgató - Gabonakutató Nonprofit Kft.
“Nagyon sokat számít a vizuális élmény, illetve hogy kézbe tudja venni maga a gazdálkodó a termést, magának a kukoricának a csövét, napraforgónál a tányért, ugye fókuszban itt a tavaszi vetések vannak, leginkább kukorica, napraforgó, szója.”

A hagyományos szántóföldi kultúrák mellett egyéb alternatívákat is megtekinthettek az érdeklődők: a szója mellett a takarmánycirok (11:09) is komoly érdeklődést váltott ki a gazdálkodók körében.