Hírek

Ezekről a közgyűlési témákról esett a legtöbb szó az ülést követő sajtótájékoztatókon

2023. december 01., 11:50

Fizetőparkolók, lakbértámogatás, szén-monoxid érzékelők beszerzése, orvosi ügyelet - ezekről a közgyűlési témákról esett a legtöbb szó az ülést követő sajtótájékoztatókon pénteken délelőtt a Városházán.

Ezekről a közgyűlési témákról esett a legtöbb szó az ülést követő sajtótájékoztatókon

László Győző alpolgármester elmondta, hogy a szombathelyiek jövő év végéig a megszokott helyen, a 11-es Huszár út 6. szám alatt vehetik igénybe az orvosi ügyeleti ellátást, amit a mai naptól a mentőszolgálat üzemeltet. Másodszor módosították a lakbértámogatási jogosultság feltételeit, növelték a jövedelemhatárokat, a támogatás összegét és a négyzetméterenként járó juttatást. Ezzel követik a jövedelmi viszonyok változását, hogy a támogatás igazi segítség legyen az embereknek. Jövő évtől már lehet igényelni.

Horváth Attila az elhanyagolt állapotú felsőcsatári gyermeküdülőről beszélt. 2009-ben 60 millió forintért lehetett volna felújítani, az összeg ma már jóval magasabb lenne. Felmérik, mennyibe kerülne a korszerűsítés, és megvizsgálják, hogy a TOP Plusz forrásokból juthat-e pénz a felújításra. Létrehoznak egy számlát, ide várják a hozzájárulásokat, és saját fizetésükből is tesznek hozzá a városvezetők. Megköszönte dr. Takátsné dr. Tenki Máriának az elismerő szavakat a belvárosi parkolással kapcsolatban. Egyhangúlag döntött a közgyűlés arról, hogy második autóra is kiterjesztik a kedvezményes, évi 5000 forintos szürke bérletet. Meg kell vizsgálni, hogy az új intézkedés mennyire terheli meg a parkolókat. Az alpolgármester hisz benne, hogy a program sikeres lesz.

Horváth Soma a szén-monoxid érzékelők beszerzésének támogatásáról beszélt, amit egyhangúlag fogadott el a testület. Céljuk a halálos mérgezések megelőzése. A SZOVA minden önkormányzati bérlakásokban érzékelőt szerel fel, ahol nyílt égésterű gázkészülék működik. Az önkormányzat a mai naptól visszatéríti az érzékelők árát 15 ezer forintig, ha a vásárló bemutatja a számlát. Háztartásonként ötévente egy érzékelőt lehet beszerezni. Kihirdették a Kulturális és Civil Alap pályázati eredményeit: 86 civil szervezet 107 pályázatot nyújtott be, ebből 85 részesült támogatásban összesen 12 millió forint értékben.

A döntések többsége konszenzussal született a csütörtöki közgyűlésen, kezdte a sajtótájékoztatót Illés Károly. A Fidesz-KDNP frakció vezetője üdvözölte, hogy lezárult a szabálytalansági eljárás a szentkirályi bölcsődével kapcsolatban. Belső vizsgálatot kért az idősklubban folytatott állítólagos politikai agitációról, mert szerinte nem minden pontosan úgy történt, ahogy azt Nemény András polgármester ismertette. Támogatta a jobboldali frakció a szén-monoxid érzékelők beszerzését és a belvárosi fizetőparkolók működési rendjének módosítást is. Illés Károly megjegyezte, indokolt lenne egy, de inkább két parkolólemez vagy mélygarázs építése a belvárosban. Nem támogatták a javaslatot, hogy a SZOVA felhasználhasson a tőketartalékából 307,7 millió forintot veszteségfinanszírozásra.

Németh Ákos az idősklubban történt politikai agitációról szólva elmondta, hogy aki Gondosórát szeretne, de nem akar kampánybeszédet hallani, igényelje az eszközt Pálos Károly Központon keresztül. Az eset kapcsán előkerült az akkumulátorgyárak ügye is. A tanácsnok szerint helyes döntést hozott Szombathely, amikor elutasította az akkumulátorgyárak építését, és emellett ki is tartanak. Felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki szerezzen be szén-monoxid érzékelőt, mert életet menthet.

Putz Attila a zanati traffiboxról beszélt. Elvégezte a munkát, majd Hende Csaba egy újabb traffiboxot intézett a városrészre. Mivel önkormányzati területen helyezik el a dobozokat, engedélyeztetni kell, erről a decemberi bizottsági ülésen döntenek. Január végén, február közepén történhet meg a telepítés. A későbbiekben meg kell vizsgálni a belvárosi parkolással kapcsolatos intézkedések hatását.