MNB
MNB - 2

Hírek

Ezekben a napokban kezdik a kukorica betakarítását a vasi gazdálkodók

2021. október 19., 15:24

Néhol a vadkár miatt alacsonyabb a termésátlag a tavalyinál. Gondot okoz a gázáremelkedés és a műtrágya háromszoros drágulása. A gazdák költségei nőnek, amit nem követ a kukorica felvásárlási ára.

 

Ezekben a napokban kezdik a kukorica betakarítását a vasi gazdálkodók

Még lábon áll a kukorica Vas megyében, ezekben a napokban kezdik az aratást a gazdálkodók. A szemek még elég nedvesek.

“Látjuk a kukoricacsöveket, most még 24-es vizet mértünk, mi 20 alatti vízzel szoktuk elkezdeni az aratást, hogy a szárítási költségek minél kevesebbek legyenek, és akkor látjuk  itt, hogy a szarvasok is megkóstolták a kukoricát, vadkárral kell számolnunk majd mindenképpen.”

Leharapják a kukoricaszár tetejét, és a csöveket is megdézsmálják a vadak. A kárt a területileg illetékes vadásztársaság téríti meg ilyen esetekben. Az igazgató szerint általában meg tudnak egyezni velük. Nagyobb bajt jelent most a gázáremelkedés. A kukorica felvásárlási ára nem követi ezt a drágulást, miközben a költségek nőnek.

Talasz Csilla - igazgató - JURISICH Mezőgazdasági Zrt.
“Hallottunk 90 ezer forint per tonna árakat is, de ez nagyon szépen hangzik, de ennek van egy másik oldala is ezeknek az áraknak, tehát itt történt egy óriási gázáremelkedés, és tudjuk, hogy ezen a környéken a kukoricát csak úgy tudjuk termelni, hogy szárítani kell, úgy számolunk, hogy a szárítási árunk a tavalyi évhez képest megduplázódik.”

Tonnánként mintegy 15 ezer forint szárítási költséggel számolnak. Ennél is drasztikusabb a műtrágya árának emelkedése: többszörösét kérik érte a gyártók.

Talasz Csilla - igazgató - JURISICH Mezőgazdasági Zrt.
“A piacon óriási gondok vannak, tavaly hatvanezer forintért tudtunk ilyenkor pétisót venni, most kétszáz, kétszáztíz ezer forint per tonnáért kínálják a műtrágyát, és azzal ijesztgetnek bennünket, hogy lehet, hogy nem lesz!”

A Jurisich Zrt. 730 hektáron gazdálkodik, 30 hektáron vetettek idén kukoricát. Talasz Csilla most nem bánja a kisebb arányt: tavaly 11 tonna termett hektáronként, most - a vadkárt is beleszámítva -  alig 7 tonnára számítanak. Hozzátette, hogy egyelőre nem értékesítették a kukoricájukat: reménykednek abban, hogy talán még emelkedik a tonnánkénti felvásárlási ár.