Hírek

Évről évre több érdeklődőt vonz a fehérgólya-fiókák látványgyűrűzése

2024. június 11., 11:52

Évről évre több érdeklődőt vonz a fehérgólya-fiókák látványgyűrűzése. Vas vármegye négy régiójában ezekben a napokban látják el egyedi azonosítóval a fiatal madarakat az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani Egyesület helyi szervezetének munkatársai. Idén jó évük volt a gólyáknak, sok fióka cseperedik a fészkekben.

Évről évre több érdeklődőt vonz a fehérgólya-fiókák látványgyűrűzése

Az egyik gólyaszülő őrzi a fészket, amíg párja élelem után kutat a környéken. Az Árkádia parkolójában egy fióka cseperedik a magasban. Sokan gyülekeztek a látványgyűrűzésre szombaton délután, főleg családok, gyerekek. Láthatták például, amikor a másik szülő is visszatért a fészekre. Olyan magasan van, hogy csak emelőkosaras autóból lehet elérni.

"Az élete során ezek a fiókákat bárhová elkerülnek, ez a gyűrű a lábukon marad, és ha lefotózzák vagy leolvassák, be lehet azonosítani."

Kóta András állatorvos tartott rövid tájékoztatást a gyűrűzés fontosságáról és menetéről az érdeklődőknek, majd felemelkedett a fészekhez, és egy dobozban lehozta a fiókát, hogy mindenki megnézhesse. A gyerekek meg is simogathatták a fiatal madarat, amely a doboz mélyén gubbasztva tűrte a rajongók közeledését. Ebben a fészekben három tojást rakott a gólyapár, egy fióka kelt ki. Egészséges, szép, méretes madár, öt hetes lehet, még megvannak a pihetollai. Két nap alatt 9 fészekben 27 fióka kapott egyedi azonosítót a megyében - jó éve van a vasi fehérgólya-állománynak.

Kóta András - állatorvos, megyei titkár, Magyar Madártani Egyesület
"Nagyon-nagyon biztató a gólyafiókák száma, az átlagosnál jobb költési eredményekre számítok a mai gyűrűzések alapján, több helyen is 4, egy helyszínen 5 fiókát sikerült meggyűrűzni. Szépen fejlődtek, ez jó hír a gólyapárok száma is megfelelő, és a fiókák száma is, most úgy tűnik, szerencséjük volt az időjárással."

A fióka meg is kapta a kék műanyag gyűrűt, ami egyáltalán nem zavarja őt a mindennapokban. Négyjegyű egyedi azonosító szerepel rajta, távcsővel messziről is jól leolvasható.

Kóta András - állatorvos, megyei titkár, Magyar Madártani Egyesület
"Magyarországon a H-val kezdődő kék gyűrűt használjuk, most betűk kombinációja van rajta, ez egyedi, ebből egy van a világon, egy nemzetközi központ adja ki, bárhol a világban - több ezer km-re elkódorognak ezek a gólyák, lehet tudni, hogy ez Magyarországon gyűrűzött gólya volt."

Gólyamama a közeli oszlop tetejéről figyelte a nyüzsgést, de amint a kicsi visszakerült a fészekbe, ő is rögtön odaszállt. Itt az Árkádiánál és még számos helyen az áramszolgáltató nemrég új fészektartót helyezett el, így biztonságosabbá vált a madarak költőhelye. Szerdán még aki szeretné, figyelemmel kísérheti a látványgyűrűzést Kőszeg környékén. Reggel 9 órakor Gyöngyösfaluban kezdődik, majd Lukácsházán folytatódik az akció.