Hírek

Évről évre több család vesz részt a Zseboroszlán Alapítvány PICnikjén

2022. szeptember 13., 16:37

Idén a gyöngyösfalui Holdfény Ligetben találkoztak a koraszülött gyermekek és szüleik, közel ötszázan. A jó hangulatú, játékos találkozón otthon is használható fejlesztő eszközöket is megismerhettek az érintettek.

Évről évre több család vesz részt a Zseboroszlán Alapítvány PICnikjén

Vidáman táncol a zenére Gergő, jó a ritmusérzéke. Annak idején szemműtéten és több fertőzésen is átesett a kisfiú, aki túl gyorsan érkezett meg a családba. 

Hajba Orsolya 
“Mindkét gyermekünk koraszülött, Gergő 24 hétre született, kislányom 37-re. - Mit látunk most, mi történik, miért vagytok itt? - Hát igazán azt gondolom, hogy rengeteget köszönhetünk a szombathelyi koraszülött osztálynak, egy nagyon jó csapat, és úgy gondolom, hogy ez a program arra jó, hogy a sorstársakkal találkozzunk, akikkel együtt voltunk, én kilenc hónapot bent voltam, azért van itt rengeteg ismerősünk.”

Eredményes és hatékony munkát végeznek a Markusovszky Kórház Koraszülött Intenzív részlegének dolgozói - ezt bizonyítják évről évre a PICnik résztvevői. A profilvezető főorvos szerint a rendezvény egyik célja, hogy a komoly nehézségeket átélt szülők találkozhassanak egymással.

Grasselly Magdolna - kuratóriumi elnök - Zseboroszlán Vas Megyei Koraszülöttekért Alapítvány
“Örülünk, hogy a szülőket is látjuk újra, és a szülők annak örülnek, hogy együtt lehetnek azokkal a társaikkal, akik azért hetekig, hónapokig együtt voltak az anyaszálláson, és ez nagyon fontos számukra, hogy információt cserélnek, ki hogy van, hogy fejlődik a gyereke.”

Hároméves ez az ovis nagylány, már behozta a lemaradást. Édesanyja sokat küzdött, a fejlesztésekre is nagy hangsúlyt fektettek minden téren.

Illés-Moór Dalma
“Az én kislányom 29 hétre született, nagy segítség volt, hogy a PIC-en olyan kezekben volt, amit nem lehet elmondani, hogy mekkora szaktudás, meg hát nagy segítség volt, hogy az anyaszállón olyan barátságok alakultak ki, ami a mai napig fenntartható, és nemcsak itt találkozunk ,hanem máskor is.” 


Ügyesen bezárta a reteszt a “matató falon” játszó kisfiú. A szülőknek is adott ötleteket a mozgásos pálya, ahol gyógytornász vezetésével játszottak a kisebbek, nagyobbak.

Cser Nikoletta - gyógytornász fizioterapeuta
“Ez egy matatófal, ezt a gyerekeimnek csináltam, névnapi ajándék volt, saját készítésű, finommotorikát fejleszti nagyon jól, és imádják a gyerekek, itt is nagy sikere van, a tárház, hogy mit tegyünk rá, az végtelen!”

Közel ötszázan vettek részt az idei PICniken, a Zseboroszlán alapítvány közel tíz tagja segít abban, hogy jól sikerüljenek ezek a találkozók. 

Grassely Magdolna - profilvezető főorvos - Markusovszky Kórház, Koraszülött Intenzív Osztály
“Úgy érezzük, hogy egy csomó kisgyereknek mi magunk voltunk átmenetileg az anyukája, aki próbálta dédelgetni, nem mindig kedvesen, hiszen infúziót kötöttünk, sok-sok olyasmit is csináltunk velük, ami nekik fájt, de azért történt, hogy ők jól legyenek, de olyanok, mint a gyerekeink, jó látni, hogy milyenné vált az a gyerek, és hát remélem, hogy mindig jóvá válik.”

Már egy évtizede jön össze egyre több család ezen az eseményen, és mivel a Herényiek Házát kinőtték, most másodszor a Holdfény Ligetben rendezték meg a játékokkal színesített programot.