Hírek

Ételkészítési bemutató,szilvás recept ötletek,csomagolásmentes tippek

2022. szeptember 27., 16:42

Ezzel várták a vásárlókat a piacon pénteken délelőtt. Szilvásgombócot és más őszi csemegéket is lehetett kóstolni.

Ételkészítési bemutató,szilvás recept ötletek,csomagolásmentes tippek

Szilvásgombóc és más őszi csemegék címmel hirdettek programot. Szilva, alma, szőlő, dió, házi szörpök és több fajta tök közül válogathattak a vendégek. Lancsák Károly séf házi szilvásgombócot készített a helyszínen, amiből a vásárlók szívesen fogyasztottak is.

Ebergényi Györgyné
"Nem gondoltuk, hogy ennyi minden van, most meg még szilvásgombóc is. Mennyit dolgozunk vele otthon, és azért mondom most megkóstolom milyen lehet azért az itteni. Mondja, hogy ő is saját...mert azt hittem, hogy bolti, de nem. Mondom most megkóstolom."

Lancsák Károly hajnalban kelt, hogy elkészítse az első adag szilvásgombócot. Még édesanyja is segített neki, hogy időben készen legyen. A séf elárulta az édesség titkát: a legfontosabb, hogy öreg sárgakrumplit válasszunk.

Lancsák Károly séf
“Melegen át kell nyomni, hozzá kell tenni vajat, 1 kg-hoz 20 dkg vajat, 40 dkg lisztet, és ezt jól át kell dolgozni, bele egy csipet só, közben a szilvának a magját ki kell venni, magnak a helyére fahéjas cukrot kell rakni, és ha fél órát áll, akkor kicsit megszívja magát, és édesebb lesz. Ki kell nyújtani sokkal vékonyabbra mint az ujj. Ugyan azt mondja mindenki, hogy ujjvastagságra, de akkor nem fogja meg rendesen. Kockákat kell belőle csinálni, 4 sarkát összecsípni, megforgatni, hömbölhetni.”

Ezután pirított zsemlemorzsában kell megforgatni a gombócokat. A piacon sültalmát és sütőtököt is lehetett kóstolni.

Németh Zsuzsanna, őstermelő
“Sütőtököt lehet kóstolni, de több fajta tököt hoztunk. A sütőtököket és azoknak is van még kisebb fajtája és másfajta, ami szintén ehető, a hokkaido is. Még ezek a másik fajta japán tökök. Szok szintén ehetők, de dísznek is használják őket.”

A piacon minden őszi szezonális terméket be lehet szerezni.

Polákovics Marietta ügyvezető igazgató, Szombathelyi Vásárcsarnok
“Folyamatosan monitorozzuk mind itt a vásárcsarnokban a több mint 100 kereskedőnknél, termelőnknél, illetve a multinacionális cégeknél is árösszehasonlításokat végzünk, és az utóbbi hónapokban azt tapasztaljuk, hogy az a sztereotípia megdőlni látszik, hogy a piacon sokkal drágábbak a termékek. Zöldség, gyümölcsáraknál lényegesen olcsóbbak vagyunk a multikhoz képest. Ahogy körbetekintenek a vásárlók, azt is megfigyelhetik, hogy sokkal jobb minőségű, szebb termékeket tudnak sok esetben itt nálunk vásárolni jobb áron.”

Az őszi hónapokban több programot is tartanak, érdemes követni a piac Facebook-oldalát.