Hírek

Éppen húsz éve, 2004. május elsején csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

2024. május 10., 13:54

Éppen húsz éve, 2004. május elsején csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz. A jubileumot rendezvénysorozattal ünnepli a Vas vármegyei Europe Direct iroda a partnereivel közösen. Túrát, kvízt, gyerekrajz-pályázatot, utcafórumot és kiállítást is szerveznek.

Éppen húsz éve, 2004. május elsején csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

2004. május elsején nagyot változott az élet a nyugati határ mentén.

"Tegnap este 8 óra felé ... nem volt lehetőségük."

A senki földjén leleplezték a Nyitva című szobrot, Szombathely Fő terén pedig tűzijátékkal ünnepelték a csatlakozást az Európai Unióhoz. Másnap kerékpártúrát szerveztek Rohoncra, először kelhettek át a biciklisek útlevél nélkül, csak személyi igazolvány felmutatásával az osztrák határon.

20 évvel később, tegnap este szuperkoncerttel ünnepelte Szombathely a csatlakozás évfordulóját. A Wellhello lépett színpadra, több ezres közönség előtt. A zenekar a legnagyobb slágereit adta elő.
Az uniós csatlakozással szabaddá vált az utazás, a munkavállalás és a tanulás, illetve a piac, az áruk, a tőke áramlása. Az európai közösség 500 városában jelen lévő Europe Direct és partnerei ma a Savaria mozi árkádsora alatt várták az érdeklődőket tájékoztató anyagokkal.

Takács Tamás - irodavezető, Europe Direct
"Az európai közösség, az unió támogatottsága a lakosság körében kívánnivalót hagy maga után. A mi dolguk, hogy megismertessük a lehetőségeket az állampolgárokkal, hogy mit is nyújt ez a közösség, hogy tudjanak élni a jogaikkal és persze ismerjék meg a kötelezettségeket is, amiket ez a tagság magával vonz."

A standokon különböző játékok, kvíz és ajándékok várták a gyerekeket, míg a szülők például a közelgő Európai Parlamenti választásról is hasznos információkat kaphattak.

Takács Tamás - irodavezető, Europe Direct
"A felnőttekkel szeretnénk kicsit elbeszélgetni, meghallgatni a véleményüket, észrevételeiket, hogyan gondolkodnak az unió jövőjéről, hiszen az a célunk, hogy összegyűjtsük a lakossági észrevételeket és továbbítsuk a döntéshozók felé."

Az ünneplés jegyében szerveztek uniós kocsmakvízt, és hirdettek gyermekrajz-pályázatot, amelyre
105 alkotás érkezett be, a közönségszavazás május 15-ig tart a Europe Direct Vas Facebook-oldalán. 20 év 20 km címmel gyalogtúra indul holnap Vasvárról az oszkói szőlőhegyre. Hamarosan pedig utcakiállítás nyílik, amely az uniós forrásból megvalósult hazai fejlesztéseket mutatja be.