Hírek

Éppen 55 éve alakult meg a Magyar Könyvtárosok Egyesületének Vas megyei csoportja

2022. szeptember 16., 16:17

Éppen 55 éve, 1967. szeptember 16-án alakult meg az Magyar Könyvtárosok Egyesületének Vas megyei csoportja. A szakmai és érdekvédelmi szervezet fő célja ma is a könyvtáros hivatás segítése, fejlesztése, az olvasás népszerűsítése, a kultúra és a hagyományok terjesztése. A jubileumot a Berzsenyi Dániel Könyvtárban ünnepelték meg.

Éppen 55 éve alakult meg a Magyar Könyvtárosok Egyesületének Vas megyei csoportja

Az 55. jubileummal mérföldkőhöz érkezett a könyvtárosok vasi szervezete, mondta üdvözlő beszédében Mecsériné Doktor Rozália elnök. Megemlékezett arról, hogy annak idején a megyei könyvtár öt dolgozója alapította a csoportot.


"Nagy örömünkre szolgál, hogy vannak körünkben olyanok, akik 1967. szeptember 16-án, pontosan a napján ünnepeljük az 55. évfordulót, és két alapító tagot is nagy szeretettel köszönthetek, Pető Gyulát és Tóth Gyulát."

A jubiláló szervezetet köszöntötte Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke és Horváth Soma alpolgármester is.

Horváth Soma - alpolgármester
"Amióta létezik írott dokumentum, agyagtáblák, papirusztekercsek, könyvek, azóta vannak olyan személyek, akik ezek rendszerezésével, tartalmi kutatásával foglalkoznak. Ami nagyon fontos, hogy szerintem egy könyvtáros egyik fő feladata, hogy minden olvasó megkapja a könyvét, és minden könyv eljusson az ő olvasójához."

A Berzsenyi-könyvtár az egyesület székhelye, és rendezvényeinek állandó helyszíne. Az igazgató beszédében hangsúlyozta, nagy szükség van elkötelezett könyvtárosokra, akik továbbadják az olvasás szeretetét.

Baráthné Molnár Mónika - igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár
"Soha nem volt ennyire fontos, hogy az értő olvasás, a könyvtárhasználat ilyen hangsúlyos szerepet kapjon, mint most. Zűrzavaros világban élünk, ha nem tudjuk értelmezni a körülöttünk lévő dolgokat, el vagyunk veszve."

Elhangzott az is: sajnálatos, hogy Szombathelyen már nincs könyvtárosképzés, kellene az utánpótlás. A könyvtárak számára is nehéz idők jönnek, de igyekeznek a problémákat megoldani. A jelenlévők tisztelegtek egykori pályatársaik előtt, és Pallósiné Toldi Márta nyugalmazott könyvtárigazgató vezetésével beszélgetésben idézték fel az elmúlt 55 év legfontosabb eseményeit. Céljuk változatlan: összefogni a megye könyvtárosait. (10:20-tól) A jubileumhoz kapcsolódóan az első emeleti hírlapolvasóban megnyílt a kreatív könyvtárosok kiállítása, ahol dísz- és ajándéktárgyakat mutatnak be többek közt Körmendről, Velemből, Vasvárról. A tárlat
szeptember 30-ig látogatható.