Hírek

Emléktáblát avattak a 120 éve született Neumann János tiszteletére

2023. december 05., 16:07

Emléktáblát avattak a 120 éve született Neumann János tiszteletére. A néhai matematikus és a kvantummechanika elméleti kutatója fektette le a digitális számítógép működésének elvi alapjait. Mostantól a róla elnevezett általános iskola előtti közpark is az ő nevét viseli. A táblaavatót követően az AGORA galériájában két kiállítással folytatódott a program.

Emléktáblát avattak a 120 éve született Neumann János tiszteletére

Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak a tudósról elnevezett iskolánál. Az intézmény előtti közpark december ötödikétől immár hivatalosan is a világhírű, magyar származású matematikus nevét viseli - Nemes József ezirányú kezdeményezését az áprilisi közgyűlés egyhangúlag támogatta.

Nemes József - elnök, Neumann János Számítógéptudományi Társaság Területi Szervezete

“Egy e-mail megkeresésre, vagy e-mail küldésre kaptam választ nagyon gyorsan Szombathely Megyei Jogú Város polgármesteri hivatalából, hogy a közgyűlés megtárgyalta és megszavazta az iskola előtti köztérnek az elnevezését. Én most így köszönöm Szombathely önkormányzatának, közgyűlésének, hogy támogatta és egyetértett ezzel a névadással.”

Neumann János a digitális számítógép elméleti alapjainak lefektetésével vált világhírű tudóssá. Nemény András ünnepi köszöntő beszédében méltatta a matematikus szellemi hagyatékát.

Nemény András - polgármester

“Ő egy olyan ember, akit igazából nem lehet elfelejteni. Nem lehet elfelejteni, mert olyan tudományos eredményeket tett le az asztalra, amelyek máig hatnak. És bizony, voltak olyan gondolatai, jövőt formáló gondolatai, amikre a mai napig is, sőt, a mai nap kell igazán figyelnünk.”

Nemes József, Bokányi Adrienn tanácsnok és Nemény András közösen leleplezték az iskola falán elhelyezett Neumann János Emléktáblát. Az emléknap délután a Sportházban folytatódott - két kiállítást nyitottak meg. A géniusz életrajzát bemutató vándortárlat tablói a XX. század egyik legnagyobb magyar tudósának életét és munkásságát elevenítik fel. A másik kiállítás a digitális művészet eszközeivel állít emléket a Neumann-i életműnek. Mindkét bemutató december 15-ig látogatható.