Hírek

Elütött állatok

2010. november 24., 17:17

Szinte minden nap látni a szombathelyi utcákon vagy az utak mentén állattetemeket. Ezeket az autósok elütötték, majd otthagyták. Pedig csak egy telefonba kerülne az állat elszállíttatása. Az utcán kóborló kutyák, macskák gyakran végzik így, pedig sok esetben még megmenthető az elgázolt állat.

 

 

Elütött állatok

Ez a kiskutya az utcán kóborolt, őt még időben befogadták. Éváéknak nem ez az első örökbefogadott kutyájuk, egy pincsit már korábban magukhoz vettek az állatvédőktől.

Szabó Éva

"Elvittük haza és az is nálunk van, és az is egy tündéri. A szeme beteg, azért is dobták el, mert nem tudták gyógyítani, inkább eldobták a kukába. Nálunk jó helye van mind a kettőnek."

Gyakoriak a hasonló, szerencsésen végződő történetek - mondja az állatorvos. Hetente többször kerülnek be az állatkórházba utcán kóborló, elütött állatok, melyeket azonnal kezelésbe vesznek. A sérült állatok ellátása heti szinten több tízezer forintjába került a kórháznak, hiszen ezeknek a kutyáknak, macskáknak gyakran nem került elő a gazdája.

Dr. Varjú Gábor - állatorvos

"Az a jobb, ha előkerül, általában ő utána gondoskodik róla, de nagyon gyakran nem kerül elő, van itt Szombathelyen állatvédő szervezet, akik utána törődnek vele és próbálnak új gazdát keresni neki."

Ennek a cicának nem volt ilyen szerencséje. Jól látszik, miatta egy autó sem állt meg. Pedig a halálra gázolt állatoknak is lenne segítség, mindössze a helyi gyepmestert kellene értesíteni, hogy elszállítsa a tetemet. Ezt pedig gyakran senki sem teszi meg. A gyepmesteri telepen most is több kóbor kutya és macska vár gazdára. Ezekben a konténerekben pedig az elhullott állatokat gyűjtik össze. A gyepmesteri telep vezetője azt mondja, vannak olyan állatbarátok is, akik értesítik, ha elütött állatot látnak.

Grünczeisz Erika - gyepmester

"Jelzik a lakosok, kerékpárostól elkezdve autósok, jelzi a rendőrség, a közterületfelügyelet, mivel ők járják Szombathely tereit, utcáit, és jelzi a SZOVA ZRt. is.

Ő is talált már olyan állatot, melyet még meg lehett menteni. A gyepmesteri telep, bár meghatározott ügyfélfogadási rend szerint tart nyitva, egész nap hívható, még hétvégén is.