Hírek

ELTE Szombathely: Megduplázódott a Kollégiumi Pályázatok Száma Nyáron

2023. augusztus 31., 21:58

Kétszer annyian pályáztak kollégiumi férőhelyre idén nyáron, mint tavaly az ELTE szombathelyi képzéseire felvételt nyert hallgatói közül. Minden kérelmezőnek jutott hely valamelyik kollégiumi épületben. A diákotthonokban körülbelül tized annyi a lakhatás költsége, mint a szombathelyi albérletekben.

ELTE Szombathely: Megduplázódott a Kollégiumi Pályázatok Száma Nyáron

A nyár utolsó hónapjában a diákotthonokban azon dolgoztak, hogy mindenkinek jusson szoba.

A felvételi ponthatárok kihirdetését követően a szokásosnál jóval többen jelentkeztek az ELTE Savaria Egyetemi Központ kollégiumaiba.

Lenkai Nóra - rektori biztos, ELTE SEK

“Szerencsére mindenkinek tudtunk kollégiumi férőhelyet biztosítani, mert megpróbáltunk minden igényt kielégíteni, mind a külföldi hallgatók, mind pedig az egyetemre bejövő magyar hallgatók igényeit megpróbáltuk kielégíteni és úgy konstatáljuk - ez egy hatalmas logisztikai munka volt a kollégáimnak -, hogy mindenki most már megtalálta a helyét és kezdhetnek beköltözni a kollégiumba.”

A külföldi hallgatók számára 54 férőhelyet biztosít az egyetem a Deák utcai kollégiumban. A magyar hallgatóknak a Magyar utcai és az Ady téri épületekben összesen 573 férőhely áll rendelkezésre - ebből 217 hely az első éveseké. Itt a kollégiumi térítési díjak a férőhelyek minőségi kategóriájától függően havi tizenkétezer és tizenötezer forint között vannak. Ez hozzávetőlegesen tizedannyi kiadást jelent, mint az átlagos szombathelyi lakbér költsége.

Végh Erik Dániel

“Nagyon sok előnye van egyébként a kollégiumnak. Egy szempont az, hogy sokkal olcsóbb, mint egy albérlet… tehát ilyen havi… kevesebb, mint tizenötezer forint itt havonta, amit kell fizetnünk, és a másik a közösség egyébként, hogy itt nagyon sok ember van, akit meg tudsz ismerni…”

A kollégiumokban a fejlesztések és felújítások folyamatosak. Tavasszal például hűtőgépek és bútorok kerültek az épületekbe, szeptemberben új székek érkeznek. Jelenleg kétágyas és háromágyas szobákban laknak a hallgatók.