Hírek

Elszaporodtak a katalizátor lopások az utóbbi időben Szombathelyen is

2022. augusztus 31., 20:37

A szabadban parkoló autókat az elkövetők pár perc alatt csonkítják meg, az alkatrész különösen értékes a benne lévő ritka színesfémek miatt. A gépjármű-tulajdonosnak - a bosszúságon túl - több százezer forintos kárt is okoznak ezzel.

Elszaporodtak a katalizátor lopások az utóbbi időben Szombathelyen is

A Lovas utcában helyszíneltek augusztus közepén a rendőrök egy ott parkoló Opelnél. Ismeretlenek levágták róla a katalizátort. Szinte mindennapossá váltak a hasonló esetek az utóbbi időben, a katalizátorban ugyanis értékes színesfémek vannak, ezekre pályáznak az elkövetők.

"Általában a jármű alján helyezkednek el a régebbi típusokon, az újabbakon pedig elöl, a leömlő után egy kicsivel."

A katalizátor feladata megszűrni a káros anyagokat - mondja az autószerelő. A benne lévő palládium hiánycikknek számít a világpiacon, ezért vált értékessé az alkatrész a tolvajok számára.
 
Galambos László - autószerelő, Magyar Autóklub
"Külseje egy hegesztett fémház, a belseje egy kerámiatest, amit színesfém-bevonattal látnak el, köztük palládiummal, ennek a színesfémnek a feladata a károsanyag-kibocsátás csökkentése, ez a kerámia felületén helyezkedik el, és úgy növeli a katalizátor térfogatát, hogy szemcsés szerkezetű."

Mindössze egy emelő és egy flex kell hozzá, az elkövetők pár perc alatt megszabadítják az autót a katalizátortól. Elsősorban a régebbi típusok veszélyeztetettek, amelyeknél könnyen hozzáférhető az alkatrész. A felvásárlók akár 80 ezer forintot is adnak a katalizátor darabjáért. 

A telefonnál: Seffer Lilla - r. őrnagy, sajtószóvivő, VMRFK ('37)
"Az elmúlt időszakban több bejelentés is érkezett, hogy parkoló gépkocsikból katalizátorokat tulajdonítanak el, a bűnügyi osztály minden esetben nyomozást rendelt el. Általában lakótelepi parkolókban, éjszakai órákban, garázsosorn vagy külterületi parkolókban álló autókkal szemben követik el. A felderítést nehezíti, hogy ezeket a kocsikat második, harmadik autóként használják, így napok, hetek telhetnek el a bűncselekmény elkövetése és a bejelentés között, mert ezeket az autókat sokszor napokig nem használják a tulajdonosok."

Az autós, akit ilyen kár ért, 200 ezerért szerezheti be a gyárit - az anyagi veszteség tehát jelentős. A régi típusokhoz ráadásul nem is igen kapni gyári katalizátort, az utángyártott olcsóbb ugyan, de nem tartós.

Seffer Lilla - r. őrnagy, sajtószóvivő, VMRFK ('21)
"Augusztus elején a szombathelyi nyomozók látókörébe került két 21 éves és egy 25 éves szombathelyi fiatal, a három fiatallal szemben dolog elleni erőszakkal, üzletszerűen elkövetett lopás bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Szombathelyi Rk. Három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az, aki ilyen bűncselekményt követ el."

Szakemberek szerint tanácsos lenne adóhatósági engedélyhez kötni a katalizátorok átvételét, ahogy az több fémeszköz esetében már jól működik. A rendőrök azt tanácsolják, hogy aki teheti, álljon garázsba az autójával, vagy olyan jól megvilágított parkolóhelyre, amire több lakásból is rá lehet látni. Megfontolandó egy emelésre is érzékeny riasztórendszer beszerelése is a kocsiba. Aki bűncselekmény áldozatává válik, hívja a 112-t!