Hírek

Elszaporodtak a darazsak

2022. augusztus 30., 21:07

Naponta több irtást végeznek a szakemberek, Vas megyében többnyire a megyeszékhelyen és környékén. Legutóbb Táplánszentkereszten, a focipálya öltözőjének padlásán semmisítettek meg egy kivételesen nagy darázsfészket. Már több mint két hónapja beköltöztek ide a veszélyes rovarok, mintegy tízezer egyed lakta az építményt, amely egy átlagos fészek méretéhez képest csaknem négyszer nagyobb volt.

Elszaporodtak a darazsak

 Ahogy a nyár szinte minden napján, ma is darázsirtás a program a Rágcsávóknál. Teljes védőfelszerelésben megy be az épületbe a szakember: már tudják, mit fognak találni. Mostanság egyre többször hívják őket hatalmas rajokhoz.

Palkó László - egészségügyi gázmester, ügyvezető  - Rágcsávók Kft. 
“Napról napra egyre több bejelentés érkezik hozzánk, átlagosan 8-10 jelentős méretű fészekről kapunk hírt, illetve vannak azok a típusú úgynevezett rejtett fészkek, amiket vizuálisan nem látunk, de bent van a födémszerkezetben, amit vizuálisan nem látunk, de bent van a födémszerkezetben, ezeknek a gyorsan épült, új házak szigeteléstechnikái nincsenek igazából jól kitalálva, és a vastag szigetelésbe beköltözik a darázs, és gyakorlatilag irthatatlanná válik, szinte már-már azon vagyunk, hogy szét kell szedni az adott födémszerkezetet, vagy a lambériába burkolt tetőszerkezet egy részét.”

Ilyen óriási, hidraulikával működő szerkezettel irtják a magasban élő darazsakat. Most viszonylag szerencsés a helyzet: a táplánszentkereszti focipálya épületének padlásán fészkelték be magukat a rovarok. Néhány példány jött két-három hónapja, itt repkedtek.

Palkó László - egészségügyi gázmester, ügyvezető  - Rágcsávók Kft. 
“A zümmögés nagyon sokszor odaviszi az ember szemét, hogy vajon mi ez, és ekkor szoktuk észrevenni általában a tetőszerkezeteknél  ki-be járó darazsakat a szarufa mellett, és az általában már az arra utal, hogy van egy kialakulóban lévő fészek, vagy már egy nagy fészek, azt tudni kell, hogy a bent lévő darazsak száma akár 6-7-8 ezer is lehet egy nagy fészekben, attól függ, hogy mióta épül..”

Egy átlagos darázsfészek focilabda méretű, emiatt gyakran hívják ki a szakértőket. Ez jó méteres - VOLT, ugyanis mire lehozták a szakemberek, doboznyi méretűre esett össze, mint egy lampion. Puha, papírszerű anyagból van, könnyen törik. Ez is elázott az irtáshoz használt vegyi anyagtól.

A legveszélyesebb fészkek egyébként nem a magaslatiak, hanem a földben lévők.

Palkó László - egészségügyi gázmester, ügyvezető  - Rágcsávók Kft. 
“Beköltözik a vakondjáratokba, a már előkészített járatokba, lukakba. Volt olyan extrém darázsfészek, ami 12-15 méter hosszú volt a föld alatt, egy kábelfektetésnél a közszolgáltatók hívtak ki minket, és a markoló nyitotta meg ezt a járatot.”


Ennek lakói okozzák a legtöbb darázscsípést, mert a lépések rezgésére érzékenyek, megtámadhatják a sétáló embereket, állatokat is. A legtöbb fészek a nagyobb városokban van, Vas megyében Szombathelyen. A medencés udvarokban nagyobb a veszély. 

Palkó László - egészségügyi gázmester, ügyvezető  - Rágcsávók Kft. 
“Az újonnan épült házak, ahol úszómedence van, vagy éppen csak a gyereknek van egy fürdőmedencéje, vagy a kutyának van egy medence letéve, ott versenyfutás, meg háború van az ivóvízért, és nem kell meglepődni, ha a darazsak nyernek, nagyon sok esetben a medence szélén isznak a darazsak, vizet akarnak felvenni, és amikor a lakó, tulajdonos fürödni szeretne a medencében, ez sokszor nem sikerül, ügyesebbek és jobbak a darazsak.”

A darazsak otthoni irtásához elérhetőek háztartási kiszerelésű szerek.

“Az, amikor otthon, saját körülmények között próbálunk darazsat irtani különböző bolti készítményekkel, tehát darázsirtó, aeroszolos habbal, különböző darázsirtó készítményekkel, ezeket azért emelném ki, mert nagyon jók, meg kell dicsérnem, teljesen mindegy, ki a gyártója, ki a forgalmazója. 6-8-10 méterről képesek elérni a darázsfészket.”

Hatásos lehet a csapda is, mint itt az ablaknál: összetevője rendszerint alkohol - általában sör - ecet, cukor. Itt már ez kevés volt. A fészek leszedését követően a szakemberek vegyszerrel permetezik le a területet, ennek még napokig tart a hatása: az itt még esetleg utólag leszálló darazsak ezt nem élik túl.