Hírek

Első gól - ezzel a címmel jelent meg Borbás Barna történész, újságíró legújabb kötete

2023. november 17., 21:17

Első gól - ezzel a címmel jelent meg Borbás Barna történész, újságíró legújabb kötete, amely dédapjáról, Borbás Gáspár labdarúgó életútját mutatja be. 120 éve ő szerezte az első gólt a magyar labdarúgó-válogatott első, győzelemmel végződő meccsén. A könyv azonban nem csak Borbás Gáspár sportteljesítményéről szól.

Első gól - ezzel a címmel jelent meg Borbás Barna történész, újságíró legújabb kötete

Az 1800-as évek végén terjedt el a futball Magyarországon, 1899-ben alakult meg az első szabályos csapat. Létrejött a Magyar labdarúgó-válogatott, rövidesen pedig a bajnokságok is elkezdődtek.

Borbás Barna - történész, újságíró

“Az első győzelemmel végződő mérkőzés az pontosan 120 éve, 1903 április 5-én volt, az első gólszerző neve Borbás Gáspár volt, ő a dédapám, és én sokat tudtam felületesen ismeretként az ő sportolói karrieréről, de történészi módszerrel fogtam neki forrásfeltárással az ő teljes életútjának a rekonstruálásának.”

Borbás Barna történész és újságíró. Bár soha nem találkozott a dédapjával, sok mindent tud róla. Kötetében nemcsak az első gólszerző futballkarierjéről ír, hanem az egész életútját körbejárja, hiszen Borbás Gáspár személyisége nem csak a sportteljesítménye miatt érdekes. A labdarúgók közül ő szerzett először doktori címet, valamint a holokauszt idején az embermentésben is szerepet játszott.

Borbás Barna - történész, újságíró

“Túl a futballkarrieren, ami egy 15 éves időszak, és amit sok helyen el lehetett már korábban is olvasni, én mellétettem ennek az életpályának a folytatását is, ő ügyvéd, szövetkezeti vezető és politikai háttérszereplő lett a két világháború között, illetve a második világháború alatt. Ezt a részét az életének még senki nem írta meg, tehát, hogy mi lett az első gólszerzővel később miután ő abbahagyta a futballt, ebben több ez a könyv mint egy átlagos sportkönyv, hogy hozzáteszi ezt a huszadik századi életutat, amit ő bejárt.”

Az Első Gól című kötetet csütörtökön mutatták be a Berzsenyi Dániel Könyvtárban, a Polgárok a Városért Egyesülettel közösen.

Breznovits István - alelnök, Polgárok a Városért Egyesület

“Nagy öröm számomra az, hogy ilyen típusú alkalmakon tudunk együtt gondolkodni, együttműködni, hiszen az egyesületnek az a célja, hogy a helyi közéletben a közös gondolkodást, a helyi ügyeknek a továbbvitelét apró lépésekkel, de annál értékesebb tartalommal vigyük tovább.”

A könyvbemutatón Tanai Ibolya beszélgetett a szerzővel. Szó esett a futball történelméről, Borbás Gáspár életéről és a kötet születésének folyamatáról.