Hírek

Első alkalommal szervezett a rendőrség közlekedési témanapot a KRESZ-parkban

2024. június 13., 09:38

Először szervezett közlekedési témanapot a Szombathelyi Rendőrkapitányság a társszervekkel közösen csütörtökön a KRESZ-parkban. Az volt a cél, hogy a bemutatók, ügyességi pályák és tájékoztatók révén javítsák a közlekedési morált és a biztonságot. Több száz gyerek vett részt a programon.

Első alkalommal szervezett a rendőrség közlekedési témanapot a KRESZ-parkban

Kerékpáros pályán tesztelhették ügyességüket a gyerekek, ittas állapotot szimuláló részegszemüvegben kellett akadályokat leküzdeni, a legkisebbek pedig felpróbálhatták a tűzoltó sisakot. Számtalan játékos, ismeretterjesztő program várta az óvodásokat és iskolásokat a Szombathelyi Rendőrkapitányság első közlekedési témanapján, amit a társszervekkel - a katasztrófavédelemmel, a mentőszolgálattal, az autóklubbal és a Claudius Polgárőr Egyesülettel - közösen tartottak. A közlekedésbiztonság javításában a társadalom minden tagjának felelőssége van, és ezt nem árt időben megtanulni.

Koncz Gabriella - rendőrkapitány, Szombathelyi Rendőrkapitányság

"Az elsődleges cél az, hogy a közlekedésbiztonságot ezeken a rendezvényeken keresztül is javítsuk, tudatosítsuk, hogy amikor kimegyünk az utcára, egy tudatos közlekedést valósítsunk meg, mert mindenkit hazavárnak."

A gyerekek végigmehettek az egyes állomásokon. Itt például megtanulhatták az újraélesztés helyes technikáját, és megnézhettek közelebbről egy esetkocsit.

"Az egy motoros leszívó, váladékot szoktunk vele a légutakból leszívni."

A biztonságiöv-szimulátorban egy rövid lejtőn gurultak le a gyerekek.

"Benne tart a biztonságos helyben, amit a mérnökök azért fejlesztettek ki, hogy ne törjön el se a kezetek, se a lábatok, se a nyakatok."

Megtapasztalhatták, hogy már 5 km/órás sebességnél is mekkora erejű lehet egy ütközés.

Puskás Marci

"Meglepődtél? Nagyot rándultál? Igen, nagyot. Miért fontos bekapcsolni az övet? Mit tanultál? Hogy ne essünk előre, és megvéd minket."

"A tűzoltók mindjárt ott lesznek a helyszínen, a rendőrség és a mentőszolgálat is. Addig is hagyja bekapcsolva a telefonját, bármi változás van, mondja el nekem, maradjunk vonalban."

Látványos bemutatón szimuláltak közlekedési balesetet a mentők és a tűzoltók.

Az autóba két sérült szorult be, őket kellett feszítő-vágó eszközökkel kimenteni, majd ellátni. A témanap minden egyes állomásán új közlekedésbiztonsági és balesetmegelőzési ismereteket szerezhettek a gyerekek.