MNB
MNB - 2

Hírek

Először volt országos bajnoki döntő helyszíne az Abért-tó

2022. szeptember 19., 16:30

Először volt országos bajnoki döntő helyszíne az Abért-tó, a method feeder (ejtsd: metod féder) szakág legjobb horgászai érkeztek Lukácsházára. A hétvégi, háromnapos versenyen változékony időjárás tette próbára a pecásokat, de a tó megmutatta szokásos arcát, és szépen adta a halat: több mint 3 tonnát sikerült szákba terelni. Vasárnap új bajnokot avattak, a bronzérmet Vas megyei versenyző nyakába akasztották.

Először volt országos bajnoki döntő helyszíne az Abért-tó

A kötelező edzésnapok után pénteken vette birtokba a középdöntőből érkező legjobb 40 horgász az Abért-tavat, ami először volt országos bajnoki finálé helyszíne.

Polyák Csaba - sportszervezési szakügyintéző, MOHOSZ
"Volt itt már tavaly középdöntő, többször elődöntő, és annyira pazar a halállománya a tónak, köszönhetően annak, hogy nincs halelvitel. Azok a halak, amik 4-5 éve másfél-2 kilósak voltak, mára szépen meghíztak, fantasztikus a kárász- és dévérállománya, és a versenyzők, akik messziről is jöttek, azt mondták, hogy ezért a vízért érdemes elutazni ide, ezért döntöttünk úgy, hogy a döntőt itt rendezzük az Abért-tavon."

Eső és szél nehezítette a pecások dolgát az első fordulóban, mégis ez volt a leghalasabb nap, a mezőny összesen több mint 1200 kg-ot zsákmányolt. (40:19) A pontyoké volt a főszerep, és jó pár testesebb amur is horogra akadt.

Puskás Norbert - ügyvezető elnök, Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
"Most nem annyira halas a pálya, lehűlt az idő, szeszélyes volt a széljárás, nehezebbek voltak a körülmények, de ettől függetlenül is fogtak 30-50 kiló halakat, a pálya mutatja az igazi arcát."

Gyimesi Bence állt az élre, és előnyét szombaton is meg tudta tartani. Ekkor már inkább a kárászok, keszegek jelentkeztek a horgokon, az összfogás egy tonna fölött alakult.

Vasárnap úgy ült partra a mezőny, hogy teljesen nyitott volt a verseny, és az első 5-6 helyezett közül bárki odaérhetett a dobogóra. Mindenki igyekezett a legjobb taktikát kiválasztani és alkalmazni.

Gyimesi Bence világbajnok versenyhorgász
"A halak még mindig picit vízközt állnak, remélem, hogy az etetőanyag, amit összeraktam nekik, lehúzza őket a fenékre, és sikerül belőlük sokat fogni. Rövid pecára készülök."

Németh Balázs - világbajnok versenyhorgász, Elektromosok SHE
"Én kicsit változtattam a taktikán, ma kevesebb magot, több kaját, és a kárászokat helyezem célkeresztbe, és nem a pontyokat."

Szabó Bence - vb ezüstérmes versenyhorgász
"Pontyot szeretnék elsősorban fogni, lesz benti távom is, partközeli is, remélem, utóbbi fog működni, abban vagyok a többiek előtt kicsivel, ezt csináljuk csapatszinten a legjobban itt."

Napsütésben, élénk szélben folyt a viadal, lehűlt a víz, és egyre nehezebb volt halat fogni. Ennek ellenére ezen a napon is sikerült meghaladni a 900 kg-os összefogást. A mérlegelésnél termetes pontyok, amurok és rengeteg kárász, dévérkeszeg került elő a szákokból. A legjobb vasi versenyző, Balog Áron nagy fölénnyel, 48 kg hallal megnyerte a szektorát, és már sejthető volt, hogy összesítésben is módosul a sorrend az élen.

Balog Áron - horgász, Ikervári HE
"Az eleje nehezen indult, az első másfél óra, és utána sikerült zsákmányolni ezt a 48 kilót, rövid távú kukoricás horgászat volt a célravezető."

A bronzérmet Balog Áron nyakába akasztották, aki a verseny során több mint 130 kg halat terelt szákba. A második helyen a címvédő, Bakó Péter végzett. A magyar bajnoki címet Szabó Bence szerezte meg, ő birtokolhatja egy évig a méretes vándorkupát.