Hírek

Előadást tartott Paul Fox, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete

2024. május 24., 15:20

A brexit utáni brit-magyar kapcsolatokról tartott előadást az ELTE Savaria Egyetemi Központban Paul Fox, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete csütörtökön. A hallgatók kérdéseket is feltehettek a diplomatának.

Előadást tartott Paul Fox, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete

Szombathelyi diplomáciai látogatásának részeként Paul Fox, brit nagykövet rövid megbeszélést folytatott az ELTE pedagógusképző központjának vezetőivel, majd az Egyesült Királyság és Magyarország brexit utáni kapcsolatáról tartott előadást. A britek egy népszavazás nyomán 2020-ban léptek ki az Európai Unióból, így a diplomata már négy éves tapasztalatokról számolhatott be.

Paul Fox - magyarországi nagykövet, Egyesült Királyság

“Érdemi változás nem történt a brit-magyar kapcsolatokban a brexit óta. Magyarország végig nagyon megértő volt az Egyesült Királyság iránt a kilépési folyamatban. Azóta persze történtek olyan események - például a covid járvány és az ukrajnai háború - amelyek a nemzetközi viszonyokra is hatással vannak, de semmi olyasmi nem történt, ami aláásta volna a két ország közötti remek kapcsolatot.”

Paul Fox hangsúlyozta: hazája ugyan kilépett az Európai Unióból, de természetesen továbbra is Európához tartozik, és kiemelten fontos kapcsolatokat ápol a kontinens országaival. A zsúfolásig megtelt tanteremben a nagykövet hosszasan válaszolt a hallgatók kérdéseire.

Papp Szilárd - anglisztika szakos hallgató

“Azért jöttem el erre az előadásra, mert igazából nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy a nagykövet úr mit gondol a nemzetközi helyzetről a brexit kapcsán, illetve vannak felé kérdéseim is, mint például, hogy mire számít, mikor fog valószínűleg, - ha egyáltalán lesz ilyen - visszalépni Nagy-Britannia az Unióba.”

A nagykövet válaszában kifejtette: nem lát rá esélyt, hogy országa belátható időn belül újra csatlakozzon az EU-hoz. A legtöbb kérdés eltért az előadás fő témájától. Sokan érdeklődtek az orosz-ukrán háború miatti diplomáciai feszültségekről, de szóba került az Egyesült Királyságban élő magyarok helyzete is. Paul Fox szerint kint dolgozó honfitársaink ugyanúgy élhetnek a brexit után, ahogyan előtte is. A hallgatóknak azt tanácsolta, éljenek konstruktívan a demokrácia adta lehetőségeikkel.