Hírek

Elkezdődött az adventi időszak

2023. december 04., 19:05

Elkezdődött az adventi időszak, minden vasárnap újabb gyertyaláng jelzi, hogy közeleg a karácsony. A város koszorúján szombaton gyújtották meg az első gyertyát a Berzsenyi téren. A történelmi egyházak képviselői ökumenikus liturgiát tartottak.

Elkezdődött az adventi időszak

A hagyomány szerint az első adventi vasárnapot megelőző szombaton gyújtják meg az első gyertyát a város koszorúján. Ezúttal is a történelmi egyházak képviselőinek ökumenikus igehirdetése kísérte az ünnepséget a Berzsenyi téren. Hóesés fokozta az ünnepváró hangulatot.

Jakab Bálint - lelkész, Szombathelyi Református Gyülekezet

“Nagy öröm az, hogy ebben a városban a lélek elcsendesedésére is van igény, és van olyan vágy az emberekben, amely néha kimondottan, máskor pedig kimondatlanul megfogalmazódik, és ez a vágy pedig az, hogy valami nagyobb történik az életünkben mint amit mi emberek, az ünnepi készülődésben el tudunk érni.”

Az erős ember nem másokat, hanem önmagát változtatja meg. Ha ezt megtesszük, sok kérdésre megtalálhatjuk a választ. Erről beszélt Bodorkós Áron, a Szombathelyi Egyházmegye iskolalelkésze. Steindl-Papp Judit evangélikus lelkész liturgiájában arra kérte a mindenhatót, hogy az adventi készülődésben állítsa meg az embereket kicsit, hogy fejet hajthassanak előtte. A szertartáson felcsendült a “Jöjj népek megváltója” kezdetű himnusz.

Az adventi koszorú első, hitet szimbolizáló gyertyáját Nemény András polgármester gyújtotta meg. A szombathelyiek már készülnek az ünnepekre, a gyertyagyújtással is sokan hangolódtak a karácsonyra.

Németh Tamás

“Ma kezdtük mi is itt a közös ünnepléssel és jó érzéssel, hogy kicsit a hó is meg az időjárás kedvez ennek a téli programnak, ajándékokat vettünk délelőtt, tehát készülünk mi is szépen csendben az adventi ünnepeket így töltjük és várjuk a karácsonyt a családdal együtt. “

Tarsoly Árpád

“Most jöttünk ki a Fő térre, iszunk egy forró csokit, kicsit korai még a dolog, de készülünk.”

A következő, reményt szimbolizáló láng most szombaton öt órakor lobban fel a koszorún.