Hírek

Elkezdődött az advent, a várakozás időszaka

2022. november 28., 19:17

Minden vasárnap újabb gyertyaláng jelzi, ahogy közeledünk a karácsonyhoz. A hitet jelképező első gyertyát tegnap gyújtottuk meg, a Berzsenyi téren álló óriás adventi koszorún pedig szombaton lobbant fel az első láng ünnepi liturgia kíséretében.

Elkezdődött az advent, a várakozás időszaka

Közös imával és énekkel kezdődött a már hagyományos ökumenikus szertartás a Berzsenyi téren álló adventi koszorúnál.

A történelmi egyházak képviselői tartottak ünnepi liturgiát. A református lelkész a Zarándokének zsoltár várakozásról szóló sorait idézte, hiszen ennek jött el most az ideje.

Jakab Bálint - református lelkész
"Várom az urat, várja a lelekem....mint őrök a reggelt."

Horváth József atya a római katolikus egyház képviseletében beszélt sötétségről és fényről, a lelkek fényéről, ami az ünnepvárást övezi.

Horváth József - pápai prelátus
"A sötétség nyomaszt, a fény gyógyít. Az embernek lelki fényre is szüksége van....fénnyel ajándékozott meg bennünket."

Közösen mondták el a Miatyánkot, majd áldást osztottak.

"Áldjon meg benneteket a mindenható isten, aki végtelen szeretetét ideadta a mi emberi szívünkbe."

A gyertyákat a hagyomány szerint városvezetők gyújtják meg, az elsőt Horváth Attila alpolgármester lobbantotta fel. Az eseményt sok érdeklődő figyelemmel kísérte, a szertartás után a gyertyaláng több órán át lobogott. A következőt most szombaton fél ötkor gyújtják meg.

A Fő téri adventi vásár színpadán egymást követték a fellépők, este Újvári Tímea és Holdosi Attila zenélt, klasszikus magyar slágereket énekeltek együtt a közönséggel. A vásári forgatagban családok, baráti társaságok sétáltak, élvezték az ünnepi fényáradatot, jól fogyott a forraltbor és lángos.