MNB - 2
MNB

Hírek

Elkészült a 74 pontos takarékossági csomag

2022. szeptember 27., 19:31

Elkészült a 74 pontos takarékossági csomag, ami az összes városi intézményt céget, és magát az önkormányzatot értinti. A konkrét intézkedésekről szóló határozati javaslatot a csütörtöki közgyűlés második napirendi pontjában tárgyalják meg a képviselők. Az elszabaduló energiaárak miatt 3,2 milliárdos többlet költséggel számolnak, a spórolási programmal becslések szerint ennek nagyjából felét lehet megtakarítani.

Elkészült a 74 pontos takarékossági csomag

A Gazdaságvédelmi Munkacsoport javaslatai alapján állt össze az a takarékossági intézkedési csomag, amit a szeptemberi közgyűlés elé terjesztenek. 

Nemény András - polgármester
"Ez a takarékossági program 74 pontból áll, 20 céget, intézményt és magát az önkormányzatot érinti. Nagyjából 1,5 milliárd forint megtakarításra számítunk, hogyha véghez is tudjuk vinni. Nagyon fontos ez, még ha nem is jelent teljes megoldást."

3,2 milliárd forintot kellene megspórolni, és bizony fájdalmas döntéseket is meg kell hozni, mondta a polgármester. Az önkormányzati szervezeti rendszert jelenleg 121 épületben mintegy 123 ezer m2-en működtetik, ezt igyekeznek minél inkább csökkenteni, hogy kevesebb rezsit kelljen fizetni a fűtési szezonban. Az előterjesztésben már konkrét intézkedések szerepelnek. Az irodai munkavégzéshez 20 fokos hőmérsékletet írnak elő, 2023. december 31-ig létszámstopot vezetnek be, csak külön polgármesteri engedéllyel lehet feltölteni a megüresedő státuszokat. Maga a Városháza 100 milliós spórolást irányzott elő, elmarad a házasságkötő terem felújítása.
Az őszi, téli és tavaszi szünetekben csak egy óvoda tartana nyitva, a bölcsődék a téli szünetet megelőző 3 napban, illetve január 3-6. között ügyeleti rendszerben működnek.
Az idősklubokat 22 fokra fűtik, hétvégén és ünnepnapokon csak étel elvitelre lesz lehetőség. A Humán Civil Házat a Nádasdy Ferenc utcába helyezik át, a Bem József utcában dolgozó védőnők pedig a Váci-rendelőbe költöznek.
Az anyatejgyűjtő állomást az egészségügyi alapellátó épületében működtetik. Az Óperint utcai esélyteremtő iroda a Huszár úti FÉHE-központba költözik, a Vörösmarty utcai szociális foglalkoztató egy helyiségre szűkül.
A szentkirályi fiókkönyvtárat átköltöztetik, a Jáki útit bezárják a fűtési szezonra, a kámoni nyitva tartása pedig lerövidül. A Berzsenyi-könyvtár hétfőn, kedden és szerdán zárva tart, a felsőbb emeleteken csak temperáló fűtés lesz.
A Víztorony kiállítórésze decembertől január 24-ig zárva lesz, a Savaria mozit október 13-tól bezárják, a sportház nyitva tartása hétköznapokon egy órával rövidül, és itt működik majd a szimfonikus zenekar a jegyiroda kivételével.
A Mesebolt Bábszínház helyzete még kérdéses, sok függ attól, milyen feltételekkel köti meg a bérleti szerződést az MMIK november 1-jétől.
A Savaria Múzeumba kerülnek át a Pásztor utcai látványtár dolgozói, a kiállítótermeket nem fűtik, az intézmény heti három nap zárva lesz. Ugyanez érvényes a képtárra, azzal együtt, hogy a Schrammel-ház és Iseum dolgozói itt végzik majd munkájukat. A Schrammel-gyűjtemény kulcsos házként működik a hét négy napján. A Smidt Múzeum március 31-ig bezárja kapuit.
A Weöres Sándor Színház december 20-tól január 30-ig bezár. Ha nincs előadás, nem nyit ki az épület, heti két napra home office-ba rendelik a dolgozókat. Az épületre napelemeket telepítenek.
Ebben a szezonban nem nyit ki a műjégpálya, a közönségkorcsolyázást a fedett jégcsarnokban biztosítják. A SZOVA végleg lezárja Welther Károly utcai telephelyét, a dolgozók a Kőszegi és a Boglárka utcai épületbe költöznek át. A cégnek a jövő évi energiaköltségeit ingatlanértékesítésekből kell finanszíroznia.
A Sugár úti futópálya világítás nélkül működik majd, két fokkal csökkentik az Aréna Savaria hőmérsékletét, ezzel 15 százalék gázt spórolnak meg. A Savaria Turizmus Nonprofit Zrt. dolgozóinak decemberre és januárra otthoni munkavégzést rendelnek el.
Az önkormányzat jövőre már csak az új, 33 m2-es medence működtetéséhez biztosít támogatást az uszoda számára. A közvilágítás jövőre 436 millió forinttal kerül többe, átállnak fogyasztásmérő alapú elszámolásra.
Az adventi vásárban csak a karácsonyfa és a három legnépszerűbb gyermek játszóelem kap kivilágítást. 2023-ban elmarad a városi bál.