Hírek

Eljött a spórolás ideje

2022. szeptember 07., 21:39

Konzultációra hívta Nemény András polgármester az önkormányzati cégek, intézmények vezetőit. Az energia-veszélyhelyzet miatt ugyanis takarékossági intézkedésekre van szükség, miközben a kötelező feladatokat is ellátják a lehető legmagasabb színvonalon, a munkahelyek megtartásával. Városi szinten is születtek már döntések, és továbbiak is várhatók.

 

Eljött a spórolás ideje

Leállították a város szökőkútjait és csobogóit, már a Fő tériben sincs víz - ez az egyik takarékossági intézkedés, amit első körben meghozott a városvezetés. (5:18) Lekapcsolják továbbá a középületek esti, éjszakai díszkivilágítását, így spórolnak az árammal. Csepp a tengerben, de sok kicsi sokra megy. Hasonló döntéseket várnak el az önkormányzati cégek, intézmények vezetőitől is, erről tartottak konzultációt a napokban a Városházán.

Nemény András - polgármester
"A cégvezetőkkel és az intézményvezetőkkel akartam tudatosítani azt, hogy most a várost egy organikus egységként kell elképzelni, és mindenkinek be kell tennie a közösbe, meg kell mondania, mi az, ami nem feltétlenül szükséges, melyik épületben lehet spórolni, és mely épületeket tudja esetleg felajánlani mások számára, azaz kevesebb négyzetméteren a lehető legtöbb feladatot szeretnénk megvalósítani."

Az AGORA már tett lépéseket az energiatakarékosság érdekében: lekapcsolták a sportház és a Víztorony díszkivilágítását, továbbá vizsgálják azt is, miként lehet csökkenteni a távhő-felhasználást. Átgondolják a helyiségek használati rendjét is.

Horváth Zoltán - ügyvezető, AGORA
"Vannak viszonylag nagy tereink, amit fel tudunk ajánlani szervezeteknek, a kollégák azon dolgoznak, hogy termeket szabadítsunk fel, hogy a téli időszakra civileknek fel tudja ajánlani a város."

Csak összefogással, közösen tudjuk átvészelni a nehéz időszakot, amit az energiaárak emelkedése okoz - írta Facebook-posztjában Nemény András polgármester. A cégeket, intézményeket, egyesületeket egységként kezelve új működési formát dolgoznak ki, amit a szeptemberi közgyűlés elé terjesztenek majd.

Nemény András - polgármester
"Próbálunk egy nagy mentőhajót létrehozni, hogy mindenkinek a munkahelyét meg tudjuk tartani, és az elengedhetetlenük fontos feladatokat el tudjuk végezni, ezt sokkal kisebb területen kell megtennünk, hiszen az energiaárak az épületekhez kötődnek, azt szeretném, ha mindenünk ami van, egyben lenne, és a leghatékonyabban tudnánk kezelnoi. Így is 3-4 milliárdos mínuszt kell megoldanunk, ami sokak szerint lehetetlen, de ha meg sem próbáljuk, nem fog kiderüni."

Az óvodák, bölcsődék és a szociális ellátás zavartalan működése, valamint a nehéz helyzetű családok segítése prioritást élvez, a kultúra és a sport most kissé háttérbe szorul. Az intézmény- és cégvezetőkkel külön-külön is tárgyalnak majd a lehetőségekről. A városvezetés a lakosságot is takarékosságra biztatja.