Hírek

Elfogadta a közgyűlés a város idei költségvetését

2024. március 01., 17:32

Elfogadta a közgyűlés a város idei költségvetését. Ebben szerepel többek között az út- és járdafelújítási program folytatása, a 16 éven aluliak ingyenes közlekedése és a nyugdíjasok tízezer forintos támogatása is. Erről, illetve az SZKKA támogatása körüli történésekről és a kegyelmi botrány szombathelyi fejezetéről esett a legtöbb szó az ülést követő sajtótájékoztatókon.

Elfogadta a közgyűlés a város idei költségvetését

A költségvetés több eleme is büszkeségre ad okot - kezdte a tájékoztatót Nemény András. A működés stabil, elvenni sehonnan sem kellett, sőt új tételek kerültek be. Ilyen a nyugdíjasok támogatása, és a 16 éven aluliak ingyenes utazása. Útfelújításra 800 millió, járdafenntartásra 130 millió forintot szánnak. Az ellenzék nem szavazta meg a büdzsét. A polgármester arról is beszélt, hogy emelték az SZKKA támogatását, a tavalyról fennmaradt 15 millió forintot pedig akkor utalják el, ha megalakul a felügyelő bizottság, mert közpénzt csak oda lehet adni, ahol tiszta viszonyok vannak. Felajánlotta, hogy szívesen találkozik a szurkolókkal. A polgármester javaslatára határozatban ítélte el a közgyűlés a pedofíliát, a gyerekekkel szembeni bűncselekményt elkövető, az őket segítő és a velük egyetértő embereket.
László Győző alpolgármester elmondta, egyhangúlag támogatták Koncz Gabriella városi rendőrkapitány kinevezését. Növelték a jövedelemhatárt, így többen juthatnak felújítandó önkormányzati bérlakáshoz. A Fürdő utcai hídtól a Bartók Béla körútig húzódó sétányt a Perint-parton Szabó Éva teniszezőről nevezik el.
90 millió forintból épülnek parkolók a város több pontján, kerékpárutakra 25 milliót, kátyúzásra 143 milliót különítettek el, és többet költenek parkfenntartásra - sorolta Horváth Soma. Folytatódik az Érezd Szombathelyt!, a Nyitott Városháza és az Aktív Időskor programsorozat. Plusz forrást kap a színház és a múzeum, a civil szervezeteknek közel 55 millió forint jut.

Elfogadta a Fidesz-KDNP frakció a 16 éven aluliak ingyenes közlekedéséről szóló határozatot, bár eredetileg 18 éves korig javasolták a kedvezményt. A frakcióvezető úgy fogalmazott: a közpénz elherdálása a Savaria Fórum óriásplakát-kampánya. Megszavazták a nyugdíjasok támogatását, de Illés Károly felhívta a figyelmet arra, hogy a valódi segítség a kormánytól érkezett a 13. havi nyugdíj visszavezetésével, az inflációkövető nyugdíjemeléssel és a nyugdíjprémiummal. A közgyűlésen nyilatkozatot tettek a jobboldali képviselők: nem támogatták és nem is fogják soha, hogy akkumulátorgyár épüljön Szombathelyen. Illés sérelmezte, hogy a költségvetésről nem történt egyeztetés, a jobboldali képviselők javaslatai nem kerültek be. Úgy fogalmazott: a városvezetés akadályozza az SZKKA támogatását.

Horváth Gábor kegyelmi üggyel kapcsolatos posztja és reakciói gyalázatosak, egy képviselő ilyesmit nem tehet meg - kezdte mondandóját Németh Ákos. Szerinte az akkumulátorgyár-építés a legnagyobb veszély, ami jelenleg a városra leselkedik. Mindenki tudja, hogy a döntés Budapesten születik, a helyi Fidesznek nincs beleszólása. A tanácsnok büszkén beszélt a Klímabarát település díjról.
Kelemen Krisztián szerint Horváth Gábornak két lehetősége van: vagy felvállalja a véleményét és lemond, vagy bocsánatot kér. A képviselő gratulált Koncz Gabriella kinevezéséhez. A rendőrkapitány a bűnmegelőzési bizottság minden ülésén beszámol majd a rendőrség eredményeiről. Tavasszal folyósítják postai úton a nyugdíjasok tízezer forintos támogatását, ami alanyi jogon jár, nem kell külön igényelni. A képviselő nagy örömnek nevezte, hogy javaslatára közterületet neveznek el Szabó Éváról.

A közgyűlésnek állást kellett foglalnia a pedofíliával kapcsolatban, ne mérgezze a közéletet, aki mentegeti az elkövetőket - jelentette ki Koczka Tibor. A Pro Savaria képviselője az SZKKA kapcsán arról beszélt, hogy Pődör Zoltán ígérete ellenére nem jött létre a felügyelőbizottság, a klub tavaly október óta meg sem kereste az önkormányzatot. Koczka Tibor ismertette, hogy a kézilabda kft. 2022. évi saját tőkéje mínusz 33 millió, míg az egyesületé mínusz 121 millió forint volt. A képviselő azt kérte, legyen a Szabó Éva sétányon egy tájékoztató tábla, ami a sportoló életútját és fotóját közreadja.