Hírek

Elfogadta a közgyűlés a 74 pontos takarékossági csomagot

2022. szeptember 30., 21:20

Elfogadta a közgyűlés a 74 pontos takarékossági csomagot, a fideszes képviselők tartózkodtak a szavazásnál. Erről esett a legtöbb szó az ülést követő sajtótájékoztatókon pénteken.

Elfogadta a közgyűlés a 74 pontos takarékossági csomagot

Csak spórolással lehet túlélni a nehéz időszakot, így tesz minden felelős vezető, kezdte a sajtótájékoztatót Horváth Attila. A kormány ígérete szerint csak azok az önkormányzatok számíthatnak támogatásra, amelyek takarékossági programot valósítanak meg. Az alpolgármester elismeréssel szólt az intézményvezetőkről, akik komolyan vették a munkát, és együttműködtek a kidolgozás során. Furcsának és felelőtlenségnek nevezte, hogy a Fidesz végül nem támogatta a programot, és szándékosan végrehajthatatlan módosító javaslatokat tett.
Horváth Soma szerint a takarékossági program jó döntés: segítenek a rászorulóknak, miközben elvégzik az alapfeladatokat. Kormányrendelet szabályozza a képtár és az AGORA nyitva tartását, ezt is figyelembe vették a kidolgozásakor, ahogy azt is, hogy a színház, a bábszínház és a szimfonikus zenekar lejátszhassa a bérleteit. Az alpolgármester felhívta a figyelmet, hogy hétfőtől elérhetőek lesznek a Kulturális és Civil Alap pályázatai.

Illés Károly megszorító csomagnak nevezte a takarékossági programot. Tisztában vannak vele, hogy kellenek válságkezelést célzó lépések, részt is vettek a munkacsoportok munkájában, de nem mindennel értenek egyet, és joguk is van a különvéleményhez, hangsúlyozta a Fidesz-KDNP frakcióvezetője. Javasolták a Savaria Fórum megszüntetését és a Savaria Turizmus Nonprofit Zrt. AGORA-val történő összevonását, ami nem az elbocsátásokról, hanem a spórolásról szól, fontosnak tartják a munkahelyek megtartását. Attól tart, hogy a mozi bezárásával végleg kiürül a belváros. Megengedhetetlennek nevezte a városvezetés kommunikációs stílusát.

Kár lett volna lemondani a Bagolyvár elővásárlási jogáról, bár az érvelés érthető - mondta Koczka Tibor. Eredménynek nevezte, hogy végül későbbre halasztották a döntést. Meglepőnek nevezte, hogy a Fidesz a munkacsoportokban elvégzett munka után kihátrált a takarékossági csomag mögül. Rámutatott: a Savaria Turizmus Zrt. TDM-szervezeti tag, nem lehet integrálni. A Pro Savaria képviselője egyetért a költségvetés módosításával, de kíváncsi, miért kellett az SZKKA-nak 9,5 millió forint.

Büszke a városára, képviselőtársaira és az itt dolgozó szakemberekre, mert komoly munkát végeztek az elmúlt időszakban a spórolás érdekében - mondta Tóth Kálmán. Leszögezte, Szombathely sportváros, és mindent megtesznek, hogy az is maradjon. Tisztában vannak vele, hogy a Farkas Károly utcai csarnok bezárása a helyi tornasport végét jelentheti, erről még tárgyalnak. Azt is tudják, hogy az uszoda 33 m2-es medencéje alkalmatlan az úszásoktatásra, lehet, hogy ezt most egy időre el kell engedni - fogalmazott a képviselő. Tájékoztatott arról, hogy a Rumi út-86-os főút kereszteződésében reggelente 7 és 8 óra között tovább lesz zöld a lámpa a Rumi út vonalában, így nem késnek majd a buszok.
Putz Attila azt mondta, sajnálja a fideszes képviselőket, mert nem lehet saját véleményük. Kitért a körzete aktuális fejlesztéseire, aláírták a zanati kerékpárút kivitelezői szerződését, át is adták a munkaterületet. Bízik abban, hogy a négy zanati utca felújítására megígért 35 millió forint kormányzati támogatás megérkezik a város számlájára. Azt is elmondta, hogy az elektromos rollerek 5 nap alatt 6000 km-t futottak városszerte, ezzel csaknem 1 tonna szén-dioxidtól sikerült megóvni a város levegőjét.