Hírek

Életmentőket tüntettek ki

2017. május 22., 14:43

Életet mentett egy házaspár Szombathelyen, valamint két tűzoltó Sárváron - mindkét esetben újraélesztésre volt szükség. A helytállásért a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon tüntették ki őket.

Életmentőket tüntettek ki

Ismét bizonyítékot nyert, hogy Szombathely a segítés városa - újraélesztésért mondott köszönetet Puskás Tivadar polgármester két sárvári tűzoltónak, akik a helyi buszmegállóban néhány hónapja segítettek egy járókelőn, valamint a BPW  két alkalmazottjának, akik a tűzoltóbálon mentettek meg egy férfit, aki rosszul lett, majd leállt a szíve.

Németh István - létesítményi tűzoltó, BPW Hungária Kft.
“Nehogy baj legyen, oldalra fordítottuk, és kihúztam neki a nyelvét. És utána még élt, majd észrevette a feleségem, hogy lilult, illetve hogy megy el a pulzusa, és közben átadta nekem a telefont, közben telefonos irányítással, amit a mentősökkel kommunikáltunk, akkor mondta, hogy azonnal újraélesztés.”

A BPW-Hungária Kft.-nél 1992 óta működik létesítményi tűzoltóság, 22-en a napi munka mellett vállalják, hogy vész esetén rendelkezésre állnak , és ha kell, életet mentenek.  

Németh István raktárosként dolgozik a vállalatnál, 13 éve tagja a létesítményi tűzoltóságnak.

A házaspár és a hivatásos tűzoltóság parancsnoka ezúttal sem habozott a rendkívüli helyzetben: a mentők kiérkezéséig fenntartották a bajba került férfi keringését.

Némethné Kiss Ildikó - laboratóriumi szakasszisztens, Markusovszky Kórház
“Itt nem lehet gondolkozni, ott elmúltak az érzések, és csak a beteg volt, meg a férjem, akit irányítottam, és abban a pilalnatban az újraélesztést elkezdtem. Azt tudom, hogy a Szabolcs átvette tőlem, aztán meg már ott voltak a mentősök.”

Az együttműködés eredményesnek bizonyult: az 59 éves férfi életben van.

Göncz Szabolcs - tűzoltóparancsnok, Szombathelyi Hivatásos Tűzoltóság
“Az újraélesztést az Ildikó kezdte el, aztán átvettem én, és utána már nem kellett váltani még egyet, hanem a mentők nagyon gyorsan a helyszínre érkeztek, és tényleg ilyen filmekben látható jelenetként éltem ezt meg.”

Már harmincezernél is többen tanulták meg az újraélesztés alapszabályait Szombathelyen - ennek jelentőségét hangsúlyozta most is a polgármester.

Puskás Tivadar - polgármester
“Mindenképpen az segített, hogy a laikus, aki a keringésleállásban szenvedő mellett ott volt, azonnal, hathatósan beavatkozott. Ennek köszönhető az életük.”

Az alapszabály: két befúvás, harminc mellkaspumpálás. A mentőket pedig azonnal hívni kell a 104-es számon, ők telefonon utasításokat adnak annak, aki az újraélesztést végzi a szakemberek kiérkezéséig.