Hírek

Éjszaka a Könyvtárban

2023. október 17., 20:08

Éjszaka a Könyvtárban. Rendkívüli nyitva tartással, különleges programokkal várta látogatóit szombat este a Berzsenyi Dániel Könyvtár. Ezen az estén a könyvtár olyan részei is nyitva álltak a látogatók előtt, amelyek hagyományosan nem látogathatók.

Éjszaka a Könyvtárban

A látogatók elől elzárt, harmadik emeleti könyvraktárat is megnyitották a látogatók előtt. Népszerű volt a “Keresd meg a szülinapod” című program: a régi anyakönyvi hírek között lehetett kutakodni.

Waldinger Dóra - könyvtáros, Berzsenyi Dániel Könyvtár

“Itt vagyunk ugye a harmadik emeleti raktárban, itt találhatóak ugye a könyveinknek egy része, illetve a folyóiratok, a bekötött folyóiratok, és ezek közül a Vas Népében tudnak nálam keresni, az anyakönyvi híreket tudjuk megnézni, meg tudjuk nézni, hogy amikor megszülettek, melyik nap kerültek be utána később az anyakönyvi hírbe”.

Petőfi Sándor emlékezete Vas megyében címmel nyílt kamarakiállítás a könyvtár olvasótermében, ezt szombaton este tárlatvezetés mellett tekinthették meg a látogatók.

Kisfalvi Molnár Andrea - könyvtáros, Berzsenyi Dániel Könyvtár

“Az Uraiújfalu és Ostffyasszonyfa között található, akkor még állt csárdát, a Ragyogó híd lábánál és hogy a betyárokkal együtt boroztak, például Sobri Jóskával és Savanyú Jóskával”.

Kézműves foglalkozások , hennafestés , bőrkarkötő-készítés is várta a gyerekeket, akik a gyermekkönyvtár könyveit is szívesen lapozgatták. Sokan voltak kíváncsiak a papírszínházi előadásokra is. . A változatos programok többféle korosztályt vonzottak, a hetedik osztályos Goran az osztályával együtt jött a horvát iskolából.

Szuklics Goran

Az, hogy hogyan készülnek a könyvek, ez engem már érdekelt, már elég régóta, hogy hogyan csinálják őket, hogy milyen alapon, hogyan készítik”.

Népszerű volt a könyvkötészet is, a könyvtár saját műhelyében a kötészeti munka fortélyait mutatták itt be.

Németh Gabriella - könyvkötő, Berzsenyi Dániel Könyvtár

“Így szoktuk ellenőrizni…benne maradt az arany”.

Az Éjszaka a Könyvtárban című programot három év kihagyással tartották meg újra.

Baráthné Molnár Mónika - igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár

“2019-ben volt utoljára könyvtári éjszaka, eltelt pár év, nehéz évek vannak mögöttünk, magunk mögött van a pandémia, az energiaválság, és úgy gondoltuk, hogy mintegy ajándékként, akkor ennyi év kihagyás után, hatodik alkalommal szervezzük meg újból a könyvtári éjszakát amikor a nyitvatartási időn túl, éjfélig lehet ezen a napon körbejárni a könyvtárnak a tereit, és minden olyan programot, melyet bármely korosztály számára szerveztünk”.

Táncház kicsiknek és nagyoknak címmel” a könyvtár első emeleti olvasótermében táncolhattak a Boglya népzenei együttes muzsikájára gyerekek és felnőttek egyaránt.