Hírek

Együttműködési megállapodást kötött az önkormányzat az egészségipari fejlesztés érdekében

2021. szeptember 07., 15:46

9 milliárd forintból épülhet meg az északi iparterületen az a kutatás-fejlesztési és oktatási központ, amelyhez nemzetközi szinten is egyedülálló egészségipari tesztkörnyezet is kapcsolódik. A kutatói együttműködésre pedig további 2 milliárd forintos fejlesztési forrás is várható. A Szombathely 2030 Program keretében a jövőbe fektet Szombathely, ennek érdekében három egyetemmel, a kamarával és többek között a Pannon Gazdasági Hálózat Egyesülettel együttműködési szerződést írt alá a város.

 

Együttműködési megállapodást kötött az önkormányzat az egészségipari fejlesztés érdekében

Az egykori Éva-malomban tették le a jövő befektetésének alapkövét, jelképesen. A jövőt, a valódi értéket képviselő tudás jelenti, ami pedig az egyetemekről jön. A hosszú távú, biztos munkahelyek támogató önkormányzati közegben telepedhetnek meg a városban. Ezért kezdeményezte Szombathely egy példa nélküli együttműködés létrejöttét.

Nemény András – polgármester, Szombathely
„Azt láttuk, hogy be kell fektetnünk a jövőbe. A jövő a tudás, a tudás pedig az egyetemekhez kötődik, és olyan cégekhez, akik azt gondolják, hogy valamit adni akarnak Szombathelynek azért, hogy minél több cég telepedjen le ide, aki tartós munkahelyet tud biztosítani, akár új iparágat hozni. Ez Szombathely egészsége szempontjából is fontos, mert erről szól a Szombathely 2030 Program.”

Az önkormányzat és a technológiai ismeretek hasznosításában, az innovációban élen járó szervezetek, valamint három egyetem együttműködésében az északi iparterületen 9 milliárd forintból tudásközpont épül laborokkal, kutatóállomásokkal, konferenciaközponttal. A Pécsi Tudományegyetem Regionális Rehabilitációs Központot tervez megvalósítani és az Egészségtudományi Kar frissen akkreditált képzést indít Szombathelyen. Az ELTE Digitális Módszertani Központot hoz létre.

Lenkai Nóra – rektori biztos, ELTE Savaria Egyetemi Központ
„Itt az egyetemi központban többféle tudományterület képviselteti magát: pedagógusképzés, pszichológia, gazdaságtudományi, gépészmérnök képzés, programtervező informatikus, sport és egészségfejlesztés 15.46 ezek a tudományterületek települnének be a digitális módszertani központba, és össze szeretnénk kapcsolni a vállalati igényeket, a lakosságot és az egyetemet.„

A műszaki képzéssel foglalkozó Óbudai Egyetem két intézettel készül Szombathelyre.

Kovács Levente – rektor, Óbudai Egyetem
„A Szombathely 2030 programban mi elsősorban a mesterséges intelligencia, robotika és az egészségiparral kapcsolatos kutatásokat, illetve oktatási lehetőségeket hoznánk a város számára. Ennek megfelelően próbálnánk a magunk oldalát a Tudáscentrum kiépítésébe beletenni.”

A 15 éve oktatás- és kutatásfejlesztéssel foglalkozó Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület két programmal is kapcsolódik az együttműködéshez.

Barta Balázs – ügyvezető igazgató, Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület
„Az egyik ezek közül az, hogy hogyan megy egy egyedi tömegtermelő gyártósor, egy 7 méter automata gyártósorunk lesz, amelyben bárki összeállíthatja a számára szükséges termékösszetételt, és azt magától legyártja a gépsor. A másik pedig az intelligens idősotthon. Ami arról szól, hogyan tudok én biztonságosan a szociális igényemnek megfelelően méltó módon élni az otthonomban.”

Ennek érdekében több mint 50-féle digitalizációs eszközt kapcsolnak egybe. A partnerek aláírták a Szombathely2030 Együttműködési Megállapodást, és a Kutatási és Innovációs Központok Európai Hálózatához való csatlakozásról szóló nyilatkozatot is.