Hírek

Egyre többen járnak könyvtárba

2023. július 24., 07:35

Bár a pandémia és az energiaválság idején csak korlátozottan voltak elérhetőek a könyvtári szolgáltatások, mostanra a duplájára emelkedett a látogatószám a szombathelyi Berzsenyi Könyvtárban. Egyre nő a regisztrált használók száma, és idén már közel 400 ezer kötetet kölcsönöztek ki. A boltokban a papíráremelkedés hatására egyre drágábban a könyvek.

Egyre többen járnak könyvtárba

Nemcsak az időszaki kiadványok, vagyis az újságok és a folyóiratok ára emelkedett jelentősen, hanem a könyvek is sokkal drágábbak. Míg a könyvtárban korábban 3000 forintos átlagáron tudták beszerezni a kiadványokat, addig most már 5000 Ft-ot fizetnek értük. Ez jelentős pluszköltség az intézménynek.

Dr. Baráthné Molnár Mónika - könyvtárigazgató

“Éves szinten 12 ezer dokumentumot szerzünk be, és mindezt így tesszük, hogy az olvasóink igényeinek megfelelően. Tehát a legeslegújabb megjelenés mindig nagyon gyorsan szükséges az olvasónak, de az online elérhető keresőből meg is találják már, hogy mi az ami ténylegesen elérhető, lefoglalható, előjegyezhető, vagy esetleg már kölcsönzésben van. Tehát arra törekszünk, hogy többes példányokban elérhetők legyenek azok a dokumentumok, amelyek új megjelenésűek.”

A hagyományos szolgáltatásokon túl a könyvtár fontos közösségi tér, találkozóhely és szellemi műhely is. Így sikerül lépést tartani, sőt növelni a látogatottságot az infokommunikációs technológia gyors fejlődése és a minket körülvevő internetes világ térnyerése ellenére is. Ahhoz, hogy az olvasás élményét valamennyi társadalmi réteggel és korosztállyal sikerrel ismertessék meg a könyvtárban felkészült és barátságos munkatársakra is szükség van - mondja a könyvtárigazgató.

“Köszönjük, viszontlátásra!”

Mónika a lányával érkezett könyvet kölcsönözni, mindketten szeretnek olvasni.

Tasnádi Mónika - olvasó

“Születésnapra vagy inkább ilyen nagyobb ünnepekre azért szoktunk vásárolni könyveket, ez jellemző, de igazándiból inkább így a könyvtár az, amit így használunk, és ez egy jó dolog.”

A földszinti folyóiratolvasó mellett az emeleti olvasóteremben is lehet napilapokat, folyóiratokat vagy különböző magazinokat olvasgatni a Berzsenyi Könyvtárban. Közel 300 féle folyóiratra fizetnek elő. Tibor is hetente jár ide, az online térben szerzett információk mellett ilyen módon is tájékozódik.

Déri Tibor - olvasó

“A Vas Népét azt nem járatjuk, de a helyi hírek azért érdekelnek, annak ellenére, hogy online felületen figyelemmel kísérem a megye híreit. Ezen kívül még a Népszavát szoktam rendszeresen olvasni”

A könyvtár most már az energia-megtakarítási időszak előtti nyitvatartással várja az olvasókat hétfőtől szombatig. Az aktív keresőnek 2700 forint a beiratkozási díj, de többek között diák, nyugdíjas és Szent Márton-kártyás kedvezmény is van, illetve féléves bérlet is váltható.