MNB
MNB - 2

Hírek

Egyre nagyobb szerepük van a bűnmegelőzésben a lovas polgárőröknek

2013. december 09., 17:59

A lovak anatómiájáról, takarmányozásáról, egészségükről is hallhattak előadást a hétvégén a Reményik-iskolában rendezett lovas polgárőr képzésen. Az ország minden részéből érkeztek polgárőrök. Szakemberek szerint fontos szerepük van bűnmegelőzésben. Bizonyos területeken sokkal könnyebben tudnak mozogni mint autóval.

Egyre nagyobb szerepük van a bűnmegelőzésben a lovas polgárőröknek

Járőröznek a három éve alakult Klapka György Lovas Polgárőr Egyesület tagjai. Elsősorban Szombathely külterületén, illetve a kiskertek környékén figyelnek a rendre. Tevékenységük Vas megyére is kiterjed: több faluban is vannak tagjaik.

Sátory Károly - elnök, Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület
“Nálunk is rendszerességgel történik a szolgálat. Sokat vagyunk kint terepen. Már csak azért is mert a lónak mozogni kell. Télen-nyáron rendszeresen járunk.”

Egyre több polgárőr egyesület hozza léter lovas tagozatát. Törvényi előírások szerint azonban csak azok végezhetnek ilyen szolgálatot, akik képzésen is részt vettek. Szombathelyen tartották az idei év utolsó felkészítőjét. Az ország valamennyi részéből érkeztek polgárőrök. Kisbéren például 1 hónapja indult a lovas polgárőr szolgálat.

Szakály István - Kisbéri Polgárőr Szövetség Lovas Tagozata
“A bűnmegelőzésben igen. Ott sokat segítünk. Ha találunk, látunk valamit azt jelezzük az illetékes hatóságoknak. Elfogást még nem tudtunk produkálni. Ez még korai.”

A lovak élettani jellemzőiről, ápolásukról, egészségügyi kezelésükről, ellátásukról is szó esett a hétvégi, 3 napos képzésen. 14 előadást hallgathattak meg a résztvevők.

Dénes Péter -  lovas szakértő, Országos Polgárőr Szövetség
“A polgárőrök ismerjék a lovukat, tudják, hogy a tartásukat hogyan kell elvégezni, a lovas felszerelések, balesetvédelem területén milyen teendőik vannak, hogy elkerüljék a baleseteket.”

A tervek szerint jövőre 3 alkalommal is lesz hasonló képzés. És már nem csak Szombathelyen. Az ország több pontján is részt vehetnek felkészítő foglalkozáson a lovas polgárőrök.