Hírek

Egyre jelentősebbek a szépségipari áremelkedések

2022. szeptember 02., 20:06

Az alapanyagok néhány hetente drágulnak, az év eleji helyzethez képest átlagosan 40 százalékkal többe kerül minden. A cégek rezsiköltsége ebben még nincs benne. A terheiket azonban nem tudják - és nem is akarják - a vendégekre terhelni, hiszen szeretnék megtartani az ügyfeleiket. Ősszel szinte mindenki 10-20 százalékkal drágábban dolgozik, hogy fennmaradhasson a vállalkozása.

Egyre jelentősebbek a szépségipari áremelkedések

Színválasztéknak pedig bőven kell lennie a körmösnél - mondja Budai Nikoletta. A mester nem enged az alapanyagok minőségéből.

Budai Nikoletta - műkörmös, kéz- és lábápoló - Lótusz Szépségstúdió
“Az idei évben eddig 30 százalékkal mentek fel minimum az alapanyagoknak az ára, de a koronavírustól kezdődően már a fertőtlenítőszerek, ez az ami már szükséges volt, már nagyon, háromszorosára, ötszörösére emelkedett meg az áruk, hát a vendégkört mindig nagyon érzékenyen érinti az áremelés.”

A cégben villanyfűtés működik, így télen a rezsi jelentős, 2-3-szoros emelkedésével számol.

Ha például ez a csiszológép tönkremegy, azonnal ugrik hetvenezer forint. A szakember munkaidőn túl tervezi meg a cég kiadásait, a biztos bevételeire alapoz. A minőségből nem enged.

Budai Nikoletta - műkörmös, kéz- és lábápoló - Lótusz Szépségstúdió
“15-20 százalék közötti áremelkedésem lesz, de ezt egy 40-50 százalékkal kellene megtoldani, akkor érném el azt a szintet, amit mondjuk tavalyelőtt kerestem, de így nem nem lehet, nem lehet ennyit emelni!”

A Horváth Szalon egyik tulajdonosa is többletköltségről beszél: az egyik világmárka most 20, hamarosan pedig plusz 10 százalékot emel majd.

Oláhné Horváth Erzsébet - kamarai küldött - Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kézműves Tagozat
“Muszáj egy picit nekünk is árat emelni, nyilván nem a 30, vagy ha összeadom a kettő, nem a 30-40 százalékot emeljük, egy pici spórolásra fogjuk magunkat, de 10-15 százalékot nekünk is kell majd emelni. - Egyszeri emelésre számítsanak az emberek ,vagy még ki tudja, mi lesz? - Hát mivel ez nekünk is bizonytalan, ebben az évben azt tudom ígérni, hogy egyszeri emelésre számítsunk, és aztán az energiaárak és a rezsi alakulásával nekünk is függ attól, hogy milyen áraink lesznek.”

Ez a férfi azt mondja, nem a masszőrt okolja az áremelkedés miatt. Az aktuális gazdasági helyzet szerinte kiszámíthatatlan.

Borbás Patrik
“Nyilván én is megérzem ,hogy kénytelen volt emelni, de valahol meg elfogadhatónak tartom, hiszen neki is kell, hogy jöjjön a matek, viszont hogy már erre az ágazatra is ilyen érzékenyen hat az infláció, és ez az egész, ezt azért valahol, ezt azért nem tudom egyszerűen elfogadni.”

A lábápoló mester gyógyászati lábápolással foglalkozik, minimális árréssel tud emelni, 10-15 százalékot, miközben az alapanyagok itt is 30-40 százalékkal drágultak.

Németh Anna - elnök - Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kézműves Tagozat Kéz-és Lábápoló Klub
“Érdemes csatlakozni a kéz- és lábápolóknak, vagy szépészeti ágazatban dolgozóknak ehhez a klubhoz, akik megoldást szeretnének erre találni, és közösen kialakított árkategóriába, vagy beszerzések forrásával egymásnak segíteni.”

A kamarai küldöttgyűléseken előadásokkal, közös ötletbörzével próbálnak olyan gyors megoldásokat találni, amelyek az aktuális körülmények között a leghatékonyabbak.