MNB
MNB - 2

Hírek

"Egy csepp remény tengernyi infúzióban" címmel segítő könyv jelent meg

2022. szeptember 27., 19:21

Egy csepp remény tengernyi infúzióban címmel segítő könyv jelent meg az Alpokalja a Daganatos Gyermekekért Alapítvány gondozásában. A szerző, Iványi Kinga Anna tinédzserként küzdött meg a leukémiával, a kötet az ő naplóbejegyzéseit és családtagjai visszaemlékezéseit tartalmazza. Segítség lehet ez minden érintettnek a küzdelmes időszakban, erőt, és reményt adhat a fájdalmas kezelések elviseléséhez és a gyógyuláshoz. A könyvet a Bartók Béla-zeneiskolában mutatták be szombaton, csaknem 150 érdeklődő előtt.

Egy csepp remény tengernyi infúzióban címmel segítő könyv jelent meg

Kingánál 2006-ban, 14 évesen diagnosztizáltak leukémiát, épp akkor készült gimnáziumba. Két és fél éven át kapott kemo- és sugárterápiát. A kezelés kezdetén írta le naplójába az első sorokat, és folytatta is a betegsége legkritikusabb időszakában. Nemrég emlékezetből fejezte be.

Gazdag-Iványi Kinga Anna
"És ahogy mindig írtam egy-egy szakaszt, folyamatosan jöttek elő az emlékek, nem is vártam magamtól, hogy ilyesmikre emlékszem, de sok apró részlet jött elő aztán, és kerek összefoglalót sikerült így megírni a könyvben."

A naplót, amelyben a fájdalmas kezelésekről és a küzdelmes mindennapokról ír, később az alapítvány táborában önkéntesként bemutatta érintett szülőknek, ekkor merült fel, hogy ki kellene adni, mert másoknak nagy segítség lehet. Kiegészítették a családtagok - szülők és testvérek visszaemlékezéseivel - ekkor derült ki Kinga számára is, hogy édesanyja hogyan élte meg az ő betegségét.  

Iványiné Nagy Kinga
"Jöttek a mindennapok, tudtam, hogy mennünk kell előre, ez egy feladat, amit meg kell oldanunk, és nem menni se jobbra, se balra, és mindig azt cselekedni, amit mond nekünk Masát Péter doktor úr, megfogadni a tanácsait, hinni, hogy van remény, és meg lehet ebből gyógyulni."

A beszélgetést Gergó Judit moderálta, a hallgatóság soraiban érintett szülők is helyet foglaltak. Egyikük részleteket olvasott fel a naplóból.

"Eszembe sem jutott még a kezelés ideje alatt sem, hogy veszélyben van az életem. MIért is jutott volna, amikor szép kék az ég, és zöld a fű. Élni van miért, halni meg nincs. Ezzel a felfogással vágtam neki az ütközetnek."

A beszélgetésen Kinga egyik kezelőorvosa is részt vett. Szólt arról, hogy felnőtt és gyermek különbözőképpen reagál a sokkoló diagnózisra, de a betegség természetéről is beszélt.

Györke Eszter - gyermek-haematológus
"Gyermekkorban a myeloid-leukémia gyógyul nehezebben. Ez volt Kinga betegsége, ezért tartott ilyen hosszan a kezelése is."

Kinga elmondta, hogy a lumbálásokat viselte legnehezebben, és nagyon zavarta, hogy kihullott a haja. Családja összezárt, mindenben támogatta őt, és nagy segítségükre volt a humor. A kötet mély betekintést ad a család életébe, lelki munkájukba, megküzdési stratégiáiba, ajánlják minden tizenéves beteg gyereknek és rokonaiknak. Kinga felgyógyult, ma már feleség, és hamarosan édesanya lesz.