Hírek

Egy asztalhoz ült Szombathely négy polgármesterjelöltje

2024. június 06., 23:44

Egy asztalhoz ült Szombathely négy polgármesterjelöltje szerdán este a zsinagóga udvaron, hogy nyilvánosan vitázzanak különböző témákban. Balassa Péter a Konzervatívok Egy Jobb Városért, Danka Lajos a Mi Hazánk Mozgalom, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Nemény András jelenlegi polgármester pedig az Éljen Szombathely színeiben száll ringbe a választáson. Szóba került a közlekedés, az utak állapota, a turizmus, az iparfejlesztés és a fiatalok helyben tartása is. - A vita a nyugat.hu szervezésében zajlott.

Egy asztalhoz ült Szombathely négy polgármesterjelöltje

A vitát a nyugat.hu szervezte. Közlekedés, utak, parkolás volt az első téma. Danka Lajos szerint szükség lenne a multimodális közlekedési központra, lobbizni kell az északi elkerülő útért, és ingyenessé kell tenni az M86-os utat a vépi lehajtóig. Lenkai Nóra arról beszélt, hogy a TOP Pluszban elnyert 8,5 milliárd forinton felül további 10 milliárdot fordítanának útfelújításra kormányzati és városi forrásokból. Gratulált Nemény Andrásnak a sikeres szolgáltatóváltáshoz a tömegközlekedésben. Nemény elmondta: Szombathely történetének legnagyobb útfelújítási programja zajlik jelenleg, emellett járdafelújítási programot is indítottak. Megjegyezte: szkeptikus a kormányzati forrásokat illetően, hiszen a Hende Csaba által megígért 35 millió forint sem érkezett meg a zanati utakra. Balassa Péter szerint a SZOVA kötvény miatt ilyen rossz állapotúak az utak, kezdeményezte hogy az állam vállalja át az adósságot. Kiderült, hogy mind a négy jelölt tervei között szerepel parkolóház építése. Iparfejlesztés kontra turizmus volt a második téma. Lenkai Nóra szerint meg kell válogatni a befektetőket.

"Nagyon fontos, hogy a környezetvédelemre ... felelősen gondolkodjanak a környezetvédelemről is."

Nemény András szerint jó, hogy nem felülről mondják meg, milyen irányba fejlődjön a város ipara, sikerült szombathelyi kötődésű cégeket idehozni, akkumulátorgyárról pedig szó sem lehet. A turizmus területén a rendezvényekben hisz.

"Látnunk kell, hogy amikor végiggondoljuk, a programturizmus az esélyünk ... sportról szól."

Balassa Péter szerint a rekreáció és wellness irányába kellene elmozdulni. Danka Lajos úgy véli, várost és agglomerációt együtt kell kezelni és fejleszteni, kerékpárútépítést szorgalmazna Ják és Bük felé. Balassa szerint Szombathely egynapos város, szálloda nélkül pedig nincs turizmus. A fiatalok helyben tartása szempontjából mindent megtettek, amit egy önkormányzat megtehet - fogalmazott Nemény András. Balassa Péter a lakhatás támogatását tartja legfontosabbnak.

"Minden városvezetés megtett mindent a fiatalokért, de a lakhatás ... fiatalok támogatása."

Danka Lajos szorgalmazza, hogy ne csak szociális alapon lehessen önkormányzati bérlakáshoz jutni.

"Szétbontanánk két részre, piaci és szociális célúra. Kiéleznénk a helyzetet a fiatalokra."

Lenkai Nóra kifejtette: pályaorientációs központot hozna létre, ahol már egészen kicsi korban megismerkedhetnének a gyerekek a különböző szakmákkal. A jelöltek végül elmondták, polgármesterségük esetén mi lenne az első három intézkedésük. Balassa például a Haladás helyzetének rendezését, Danka a bérlakásépítést, Lenkai Nóra a közlekedési- és útfelújítási stratégia kidolgozását említette. Nemény András kifejtette, hogy az együttműködésben hisz, az új közgyűlés minden tagjával egyeztetne a folytatásról. Az utolsó félórában a közönség is kérdezhetett. Szóba került, a Kalandváros bővítése, a fiatal vállalkozók támogatása, nagyobb vita kerekedett a belvárosi parkolási díjak, a háborús uszítás és az identitásplakátok miatt.