Hírek

Egésznapos programokkal várták a hallgatókat az ELTE Sporttudományi Intézetének sportszakmai napján

2023. november 23., 09:41

Szerdán egésznapos programokkal várták a hallgatókat az ELTE Sporttudományi Intézetének sportszakmai napján. Az előadások, sportvetélkedők és versenyek mellett új, labort is avattak, amely a jövő sportolóinak, szakembereinek biztosít új távlatokat a képzések, fejlesztések területén.

Egésznapos programokkal várták a hallgatókat az ELTE Sporttudományi Intézetének sportszakmai napján

Minden évben sajátos tematika szerint épül fel az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar valamint a Sporttudományi Intézet szakmai napja. Tavaly a rekreáció, idén az egészségmegőrzés- és fejlesztés került a középpontba. A rendezvény keretében új, korszerű laboratóriumot avattak. Az innovatív létesítményt a sportprevenció-rehabilitáció mellett a teljesítménydiagnosztika területén is használhatják majd a jövő sportolói, szakemberei.

Laki Ádám - egyetemi adjunktus, ELTE PPK Sporttudományi Intézet

Amikor elkezdtük összerakni ezt a sportdiagnosztikai labort, akkor úgy gondolkodtunk, hogy két nagyon fontos szegmensnek kell hogy megfeleljen. Egyrészt segítse az élsportot és a csúcsteljesítményt, tehát a város fő klubjait, mint a például a Falco vagy ide sorolhatnám a Dobó SE-t, akik ugye olimpiákon vesznek részt. Tehát ez volt az egyik szegmens, hogy az Ő munkájukat tudjuk segíteni. A másik pedig, hogy egy átlagembe egészségtudatos magatartását tudjuk támogatni. Például egy test összetett-vizsgálattal, tehát ezt a két szempontot tartottuk nagyon fontosnak.

Az a spinal mouse , a stabilometria és a spiroergométer használatát, az eszközök hatékonyságát ismert sportolók közreműködésével mutatták be a sporttudományi intézet munkatársai. Nagy figyelem övezte az erőplatóról szóló előadást. Az eszközt a Falco és a magyar kosárlabda válogatott játékosa, Perl Zoltán bevonásával mutatták be.

Perl Zoltán - játékos, Falco-Vulcano Energia KC Szombathely

Ez mindenképpen egy nagyon nagy dolog, hiszen ahogy láthatjuk az élsport nagyon elmegy ebbe az irányba, hogy mindent mérnek, mindent próbálnak analizálni és ezáltal is fejleszteni a teljesítményt. Mi a Falcóval rendszeresen szoktuk ezt az erőplatót használni, így a Laki Ádám megkért minket, hogy segítsünk és nagyon szívesen tettük.

Az előadásokat követően ünnepélyesen átadták a labort. A ceremónián részt vett Scheuer Gyula kancellár és Zsolnai Anikó az ELTE dékánja is.