Hírek

Eb-ből elég!

2011. február 04., 16:08

Az egyik szombathelyi lakászövetkezet megelégelte, hogy megnőtt a kutyák, macskák száma. Egy hónapos határidőt ad az állattartáshoz szükséges engedély beszerzésére azoknak, akik eddig szomszédaik hozzájárulása nélkül tartották kedvenceiket a lakásban.  

Eb-ből elég!

Az engedély eddig is kötelező lett volna, mostantól viszont ha nincs, akár a sintértelepre is hurcolhatják a kis kedvencet.Takács Miklósné régóta tart házikedvencet. Nem kérte írásban, csak szóban egyezett meg a szomszédokkal, hogy itt tarthassa kutyusát. Azt mondja, hogy ha nem tetszene a lakótársaknak a dolog, meg tudná oldani Dorka elhelyezését.

Takács Miklósné
"Öcsémhez vinném a kuyát. Előtte is volt kutyusom, ősszel altattuk el, de utána nagyon hiányzott a kutya."

Ezekben a panelekben lakótömbönként átlagosan 3-4 kutyát tartanak.

"Két macska és egy kutya lehet háztartásonként".

Az ebtartásról szóló rendeletet 2004-ben fogadta el a közgyűlés - mondja az igazgatási osztály irodavezetője. Azóta egy rövid megszakítással hatályos a jogszabály, amely szigorú feltételeket diktál a kedvenceiket lakásban tartóknak.

Dr. Bognár Judit - irodavezető, Igazgatási Osztály
"Az alsó és felső szomszédoknak is hozzá kell járulniuk az ebtartáshoz, ha ez nincs, fel kell szólítanunk a gazdát, hogy szüntesse meg az ebtartást."

Ha a felszólításnak nem tesz eleget az eb- vagy macskatartó, az önkormányzatnak kell intézkednie. Eddig - mint megtudtuk -, nem kellett se kutyát, se macskát elszakítani a gazdájától. Persze ez nem jelenti azt, hogy ezután sem kell - mondja a BEM Lakásszövetkezet elnöke, aki szerint nagyon megnőtt az ebek, cicák száma.

Dr. Beliznay Pálné - elnök, BEM Lakásszövetkezet
"Az nem normális, hogy egy 15 lakásos házban 6 kutya van. Az sem normális,hogy egy család három nagytestű kutyát tart, a gyerekek nem tudnak kimenni, mert a folyosón rátámadnak a kutyák."

A Lakásszövetkezet a kifüggesztett házirend szerint fog eljárni-mondja az elnökasszony, aki hozzáteszi, hétfőtől minden lakójukat értesítik, hogy ha kutyát, macskát tartanak, 1 hónapon belül mutassák be a szomszédok írásbeli hozzájárulását. Ellenkező esetben a Lakásszövetkezet jelenti fel az önkormányzatnál a szabályokat megszegő állattartókat.