Hírek

Döntőjéhez érkezett a Vasi Múzeumbarát Egylet Trianon-vetélkedője

2022. május 05., 18:49

Az utolsó, szóbeli fordulót a Berzsenyi Dániel Könyvtárban rendezték a 3 fős csapatok számára. A győzelmet a Bolyai-iskolások szerezték meg.

 

Döntőjéhez érkezett a Vasi Múzeumbarát Egylet Trianon-vetélkedője

Utolsó simításokat végzik a csapatok az otthon elkészített szövegtárgyon, melyre maximum 40 pontot kaphatnak a Vasi Múzeumbarát Egylet szervezésében megtartott Trianon-vetélkedő döntőn. A Trianoni Triumvirátus nevű csapat a Premontrei Gimnáziumból érkezett.

Kálmán Attila
,, A csapatunk tagjai Szabó Dorka és Molnár Sára. Szerintem határozottan sikerült felkészülnünk. Jó szövegtárgyat sikerült elkészítenünk, fél-egy napunkba tellett,,

A szövegtárgy egy idézet vagy versrészlet alapján készült képzőművészeti alkotás - ez volt a belépő a döntőre. Az Összenő, ami összetartozik - Tiranon emlékezete Vas vármegyében című középiskolásoknak szóló vetélkedőre tavaly került volna sor, de mint oly sok mást, ezt is későbbre halasztották a koronavírus miatt. A korábbi fordulókban a versenyzőknek online szakanyagot kellett feldogozniuk. A szóbeli fináléba a legjobban teljesítő négy csapat jutott be.

Tóth Kálmán - múzeumpedagógus, titkár, Vasi Múzeumbarát Egylet
,, Lesz kérdezz-felelek, szabadulószoba, és a gyerekek majd egy tárlatvezetést is rögtönözni fognak annak a kiállításnak az anyagából, ami a Vas Megyei levéltárban nyílt és most 3D-s formában a világhálón megtekinthető.,,

,, Ha kimegyek a doberdói harctérre.,,

Kerti Júlia és Nagylaki Dorottya művészetis diákok énekével vette kezdetét a megmérettetés. A zsűri tagjai Melega Miklós, a levéltár igazgatója, Bodó Judit és Bakó Balázs történelemtanárok  voltak. A fiatalok először az otthon készített munkát mutatták be.

,,Alapjául ezt a díszkardot választottam , ami egy 1894-es díszkard .,,

A továbbiakban kérdezz-felelek és filmrészletek felismerése is feladat volt. A díjazottak könyv utalványt kaptak jutalmul.