Hírek

Babadömping a szülészeten

2010. március 24., 19:59
Teljesen benépesedett a Markusovszky Kórház szülészeti osztálya az elmúlt napokban, közel 20 csecsemő született mostanában. Az osztály vezető főorvosa szerint nem befolyásolta a születésszámot a változó időjárás, a gyerekvállalási kedv annál inkább fogható a GYES májusi változásaira.
Babadömping a szülészeten

A tavaly márciusi adatokhoz képest idén már jóval több gyerek született Szombathelyen.

Péter kisfia egy napja született. Aznap Norton volt az ötödik világra jött kisbaba a szülőszobán.

Ternyák Péter
"Szerettünk volna még egy gyermeket a lány után, sőt én nem állok el attól, hogy még egy legyen, de a feleségem véleményét is ki kell kérni, mégiscsak ő szüli meg a gyereket."

A napokban két ikerpár is született, így most teltház van a gyerekágyas osztályon.

Borisz, az osztály jelenlegi legnagyobb babája, közel 5 kilóval, spontán hozta világra az anyukája.

"Egyre inkább azt látjuk, hogy nagy súlyú gyerekek születnek." Ennek nagyon sok oka lehet a főorvos szerint: a megváltozott táplálkozási szokások, étrendkiegészítők, illetve az, hogy gyakran feleslegesen különféle vitaminokat szednek a terhes nők.
A születésszám azonban évek óta csökken, tavaly 106-tal kevesebb gyerek született, mint 2008-ban. Idén viszont már eddig 354 babát segítettek világra, ez közel 20 %-kal több a tavalyinál. A főorvos azt mondja, egyre tudatosabb a pároknál a gyermekvállalás. A születés időpontját is megtervezik. 

Dr. Kneffel Pál - osztályvezető főorvos, Szülészet-Nőgyógyászat
"A GYES változása esetleg befolyásolhatja azoknak a szülőknek a gyermek kívánását és várását, akik amúgy is tervezték a gyerekáldást, csak nem épp május előtti időszakra, hanem valamikor 2010 évre."

Április 1-jétől változás lesz a szülészet és nőgyógyászat látogatási rendjében. Megszűnik a korlátlan bejárás, munkanapokon délután 3 és 5 óra között, munkaszüneti napokon pedig 10 és fél 12 között is látogatható lesz a két osztály. A súlyos állapotban lévő betegekhez továbbra is bemehetnek majd a családtagok, de kizárólag külön engedéllyel, amit az osztályvezetőtől lehet igényelni.