Hírek

Domonkosok és Szent Márton

2022. augusztus 09., 19:01

Litánia, mise, ismeretterjesztő előadás és kötetlen beszélgetés is része volt a Találkozások a Szent Márton úton című programsorozat vasárnapi rendezvényének. Ezúttal a Szent Márton Út Egyesület és a Szombathelyi Domonkos Kör tagjai Domonkos ünnepét ülték meg közösen. A covid járvány alatt elmaradtak a rendezvényeik, nyár óta azonban mindkét szervezet igyekszik kihasználni a lehetőséget a találkozásra.

 

Domonkosok és Szent Márton

Augusztus 4. Szent Domonkos ünnepe, ez alkalomból jöttek össze a Szent Márton Út Egyesület és a domonkos kör tagjai a Szent Márton-plébánia udvarán.

Közös énekléssel, libazsíros kenyér, sütemény és egy kis frissítő mellett kötetlen beszélgetéssel töltötték a délutánt a két szent tisztelői. Ez volt a nemrég indított Találkozások a Szent Márton úton című programsorozat második állomása - elsőként a Csömötei hegyen, Lukácsházán szerveztek találkozót, nagy sikerrel. A hasonló alkalmak új erőt adhatnak a Szent Márton-kultusznak, ami a covid miatt veszített lendületéből - kevesebben indultak zarándokútra is.

Orbán Róbert - elnök, Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Egyesület
"A legfontosabb cél, hogy azok, akik Szent Mártonhoz vagy a Szent Márton-úthoz kapcsolódnak valamiképp, találkozhassanak egymással különböző programokon. Folytatni is fogjuk, nem mindig Szombathelyen, hanem máshol is, olyan településen, amelyik az úthoz kapcsolódik."

"Ebben a templomban valamikor domonkos atyák szolgáltak, mi őrizzük, a Domonkos Kör Alapítvány az ő emléküket."

A domonkos kör 1998-ban alakult, hogy összegyűjtse, feldolgozza és bemutassa a domonkos atyák emlékeit. A kolduló rend tagjai 1950-es szétszóratásukig szoros közelségben éltek a szombathelyiekkel, elsősorban tanítással foglalkoztak, de szerveztek kulturális programokat, varrótanfolyamot, színkört és férfikört is.

Magyar Sándorné Hegyi Mária - elnök, Szombathelyi Domonkos Kör
"Valami ilyen lelkülete van ennek, hogy a nép között kint, szeretettel, emberséggel, az igazságra törekedve, de ugyanakkor valami leleki tartalommal éljük az életünket."

"Ez egy olyan település, ami Szent Márton tiszteletére van szentelve."

Szent Márton nyomában Erdélyben címmel Feiszt György tartott előadást az elmúlt két évtized utazásairól és felfedezéseiről. Erdély volt a reformáció bölcsője, alig maradt Szent Márton tiszteletére szentelt templom, a települések inkább nevükben őrzik a szent emlékét, mint például Szépkenyerűszentmárton, Macskásszentmárton vagy Nyárádszentmárton.

Feiszt György - történész
"Nyárádszentmártonban, ahol unitárius hitközség van, minden évben megünneplik Szent Mártont. Székely vitézek kíséretében érkezik Szent Márton, kettévágja a köpenyét, természetesen ökumenikus istentisztelet van, ezt követően pedig egy nagy tombola van a parókián, ahol a győztes megfoghat egy libát a tiszteletes udvarán, és ezt a libát megsütik."

"Szűzeknek szent szűze, könyörögj érettünk."

A közös délután Szent Domonkos-litániával, és szentmisével folytatódott Aigner Géza, a Szent Márton-templom korábbi plébánosa és Bokor Zoltán kámoni atya vezetésével. A domonkos kör tagjai itt újították meg fogadalmukat.