Hírek

Digitális másolat készül Schrammel Imre, Kossuth-díjas keramikusművész naplójáról Szombathelyen

2024. március 06., 11:42

Digitális másolat készül Schrammel Imre, Kossuth-díjas keramikusművész naplójáról Szombathelyen. A Savaria Múzeum megbízásából a munkát a levéltárban végzik el. A közel 8000 oldalnyi kézzel írt, rajzokkal gazdagon illusztrált, kortörténeti jelentőségű dokumentum digitalizálását június 30-ig kell befejezni. Egyes részei kutathatóvá válnak majd.

Digitális másolat készül Schrammel Imre, Kossuth-díjas keramikusművész naplójáról Szombathelyen

Megérkezett a Savaria Múzeumba Schrammel Imre többkötetes naplója, amelyről a digitális másolat itt, a levéltár műhelyében egy speciális szkenner segítségével készül.

Melega Miklós - igazgató, MNL Vas Vármegyei Levéltára

"Itt a Vas Vármegyei Levéltárban működik egy speciális iratdigitalizáló műhely, amely a dunántúli levéltárak közül a legjobban felszerelt, különböző szkennereink állnak rendelkezésre, és olyan könyvszkenner, ami ennek a naplónak a digitalizálását lehetővé teszi, sérülésmentesen, kiváló minőségben, torzításmentesen tudjuk felvenni a napló oldalait, ezt az a munka, amit a múzeum kérésére elvégzünk."

Ma délelőtt bemutatták a sajtónak a folyamatot: oldalpáronként olvassák le a naplót, majd egy mapparendszerbe mentik a fájlokat.

"Maga a szekennelés gyorsan megy."

A másolást követő digitális utómunka több időt vesz igénybe. Június 30-ig kell befejezni a másolást.

"1987. május 12-től '88 február 14-ig tart."

Schrammel Imre, Kossuth-díjas keramikusművész 1984 óta vezet naplót, akkor kezdte, amikor a Pécsi Nemzeti Színház reliefjét kezdte megtervezni. A mai napig írja, már a 37. kötetnél tart, eddig közel 8000 oldalt írt kézzel vendégkönyekbe, brigádnaplókba, spirálozott könyvecskékbe. A dokumentum fontos a magyar iparművészet és a Moholy-Nagy Egyetem elődjének történetisége szempontjából is, de a szerző egyebekről is részletesen ír.

Czenki Zsuzsanna - igazgatóhelyettes, Savaria Múzeum

"Pályatársakról, kicsit magánéleti dolgokról, utazásairól, kísérleteiről, művek keletkezéséről, egy nagyon összetett szöveg, mély tartalommal. És ami még nagyon értékes, azok a rajzmellékletek."

A napló továbbra is Schrammel Imre tulajdonában marad, a másolást követően visszajuttatják neki a köteteket. Nyomtatásban már jelent meg belőle válogatás, de a teljes sorozat feldolgozása nem történt meg. A digitálizált példányból készül egy változata, amelyben bizonyos részek kutathatók lesznek. A digitalizálás igazi értékmentő munka, mely a Magyar Művészeti Akadémia pályázati támogatásával valósul meg.