Hírek

December elsejétől a mentőszolgálat üzemelteti az orvosi ügyeletet Vas vármegyében

2023. november 23., 09:41

December elsejétől a mentőszolgálat üzemelteti az orvosi ügyeletet Vas vármegyében. Szombathelyen a megállapodás értelmében továbbra is a 11-es Huszár úti rendelőben fogadják a betegeket. Az új rendszer részleteiről ma tartott sajtótájékoztatót Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat Kommunikációs igazgatója.

December elsejétől a mentőszolgálat üzemelteti az orvosi ügyeletet Vas vármegyében

"2023 december 1-től Vas vármegyében is az új egységes alapellátási ügyelet áll a betegek rendelkezésére."

Február óta már 15 vármegyében bevezették az új alapellátási ügyeleti rendszert. Itt Vasban hétköznap délután 4-től 22 óráig, hétvégén és ünnepnapokon 8-tól 14 óráig Celldömölk, Körmend, Kőszeg, Sárvár, Szentgotthárd, Szombathely és Vasvár ügyeletéhez lehet majd fordulni. Az éjszakai ügyeletet pedig Körmenden, Sárváron és Szombathelyen 22 órától reggel 8-ig, hétvégén és ünnepnapokon 14-től reggel 8 óráig lehet igénybe venni.

Győrfi Pál - kommunikációs igazgató, OMSZ

"A vármegye 7 pontján működik háziorvosi ügyelet, három pontján pedig éjszakai ügyelet. Figyelembe vettünk számos szempontot ... legmegfelelőbb megoldást nyújtja."

A telefonszám egységesen 1830-ra módosul. Mindenkinek azt tanácsolják, hogy mielőtt elindul az ügyeletre, tárcsázzon.

"A hívások 10-15 százalékában telefonos tanácsadással a beteg problémája megoldható."

Az ügyeletes orvos adott esetben kimegy a beteghez és otthonában látja el, ehhez négy teljesen felszerelt új ügyeleti autót vásároltak. Súlyos esetben mentőt hívnak a pácienshez. A telephelyek felnőtteket és gyerekeket is fogadnak. Szombathelyen az önkormányzattal kötött megállapodásnak köszönhetően továbbra is a 11-es Huszár út 6. szám alatti rendelőben történik az ellátás. A Szelestey utcában működő kistérségi ügyelet megszűnik.

Győrfi Pál - kommunikációs igazgató, OMSZ

"A Huszár úti telephely teljes mértékben alkalmas arra, hogy az ügyeletet ott folytassuk, a lakók megszokták, és ráadásul köszönettel tartozunk az önkormányzatnak, mert minden költséget ők átvállalnak."

A háziorvosi szerződések megkötése folyamatban van. Mérik a betegek elégedettségét. Eddig 200 ezer embert láttak el az új típusú ügyeleteken, ők ötös skálán átlagosan 4,2-es értékelést adtak.