Hírek

December 31-ig tart az ebösszeírás Szombathelyen

2023. december 12., 19:07

December 31-ig tart az ebösszeírás Szombathelyen. Minden kutyatulajdonosnak kötelező részt venni benne, aki nem tesz eleget bejelentési kötelezettségének, bírságra számíthat. A regisztráció online történik, a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán az ügyintézők segítenek a kitöltésben.

December 31-ig tart az ebösszeírás Szombathelyen

Az állatvédelmi törvény előírja, hogy az önkormányzatoknak háromévente kötelező ebösszeírást tartani. Szombathelyen utoljára 2020-ban volt, idén tehát újra időszerűvé vált. November 15. óta várják a bejelentéseket, egészen év végéig.

Holler Péter - hatósági osztályvezető, Polgármesteri Hivatal

"2020-ban nagyjából 3500 ebet jelentettek be Szombathelyen, idén 1600 körül tartunk, tehát még több ezer állattartó nem tette meg, 3 hét van még rá, felhívjuk a figyelmet, hogy ezt kötelező megtenni. Aki nem tette meg, december 31-ig mindenképpen tegye meg."

A bejelentést online, az ebosszeiras.szombathely.hu oldalon lehet megtenni. Meg kell adni a kutya tartási helyét, fajtáját, hívónevét, a transzponder számát, a veszettség elleni oltás időpontját és az azt beadó orvos nevét. A felület egyszerűen kezelhető, a kitöltés mindössze pár percet vesz igénybe. Aki segítséget kér a regisztrációhoz, vagy nincs internet elérhetősége, a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán kaphat segítséget, ehhez az ügyfélhívón külön sort hoztak létre. Telefonon is lehet információt kérni a képernyőn látható elérhetőségeken. Tel.: 94/520-247, 520-364 Az a kutyatulajdonos, aki nem vesz részt az összeírásban, bírságra számíthat.

Holler Péter - hatósági osztályvezető, Polgármesteri Hivatal

"A törvény alapján szankcionálni kell, aki nem tesz eleget az ebösszeírási kötelezettségüknek. Ez akár 150 ezer pénzbírság is lehet, mindenképpen érdemes tehát eleget tenni ennek a kötelezettségnek."

Akinek több kutyája van, mindegyiket külön-külön le kell jelentenie. Azokat az ebeket is regisztrálni kell, amelyekről a gazdik a korábbi összeírások alkalmával már szolgáltattak adatot. A bejelentési kötelezettség csak a szombathelyi ebtartókra vonatkozik.