Hírek

Cukor kontra édesítőszerek - a szombathelyiek a kevés édességre esküsznek

2023. augusztus 30., 19:19

Cukor kontra édesítőszerek - a szombathelyiek a kevés édességre esküsznek, de azért figyelik a legújabb WHO-adatokat. Az utóbbi hetekben az aszpartámmal kapcsolatban merült fel, hogy rákkeltő lehet. A dietetikus szerint a természetes és mesterséges édesítőknél egyaránt a mértékletesség a lényeg.

Cukor kontra édesítőszerek - a szombathelyiek a kevés édességre esküsznek

Ez az édesanya a lehető legkevesebb édességet fogyaszt, gyermekével együtt.

Szabó Alexandra

“Kollégáim, vagy éppen barátaim tapasztalatai, ők le szokták cserélni, ha fogyókúrázik, vagy szeretne jobb alakot, akkor mondják, hogy ők inkább édesítőszert használnak.”

Van, aki kerüli a mesterséges édesítőket, inkább mézet, abból is csak keveset fogyaszt.

Virág Józsefné

“Kevés cukor, az édesítőkről azt hallottam, hogy nem egészséges. - Miért? - Van benne valami olyan, amit, ami nem jó a szervezetnek.”

A szakértő szerint sok a téves információ a cukorral, az aszpartámmal és más édesítőszerekkel kapcsolatban is. Az egyik a fogyás.

“Nem a cukortól és nem az édesítőktől fogunk lefogyni, hanem egy komplex életmódváltástól.”

A mesterséges édesítőszerek fogyasztása nem káros az egészségre.

Répási Eszter - dietetikus, táplálkozási szakértő

“Ezek hatósági engedéllyel rendelkeznek, tehát nem találunk olyan élelmiszer-adalékanyagokat, összetevőket, amelyekben nem lennének bevizsgálva, vagy nem lennének meghatározva azok az úgymond mennyiségi korlátai, amik úgymond az egészségre biztonsággal fogyaszthatóak.”

Az Egészségügyi Világszervezet nyáron adott ki új állásfoglalást az aszpartámmal kapcsolatban a médiában megjelent felvetések miatt - tette hozzá a szakértő. Hozzátette, hogy tudományosan alátámasztható tények nem nagyon vannak, a kutatások továbbra is zajlanak.

Répási Eszter - dietetikus, táplálkozási szakértő

“Az a mennyiség, amit ők meghatároztak, ez 40 mg/testtömeg kg a napi összfogyasztás tekintetében, ezek mind az egészségre veszélytelen mennyiséget jelentenek.”

Akár cukor, akár helyettesítő szer, a mennyiség a döntő - hangsúlyozta a szakember. Érdemesebb azonban a természeteshez közelebb álló édeset, például mézet, aszaltgyümölcs-pasztákat, püréket fogyasztani - természetesen azt is mértékkel.