Hírek

Csomagolásmentes vásrlás a piacon

2023. július 26., 18:00

Bár a csomagolásmentes vásárlásra ebben a hónapban hívják fel kiemelten a figyelmet országszerte a műanyagmentes július mozgalom keretében, a Vásárcsarnokban egész évben népszerűsítik ezt a környezettudatos megoldást. Zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat és tejtermékeket is érdemes saját zacskóba, táskába kérni.

Csomagolásmentes vásrlás a piacon

A csomagolásmentes vásárlást népszerűsíti a vásárcsarnok az épület falain. Ennél a standnál papír és textil táskákat is lehet kérni, térítésmentesen. Így kevesebb műanyaghulladék keletkezik.

Polákovics Marietta - ügyvezető igazgató, Szombathelyi Vásárcsarnok
“A Vásárcsarnok egy tökéletes helyszín szerintem a csomagolásmentes vásárláshoz. Ezt egész évben szoktuk propagálni, hogy itt ezen a területen lehet vásárolni zacskók, műanyag zacskók nélkül kimérve, fölösleges csomagolóanyagokat elkerülve bármilyen terméket. Érdemes tudatosan jönni vásárolni, otthonról vászontáskát, kosarat hozni, hogyha pékárut szeretnének vásárolni, akkor kenyereszsákokat, kis szütyőket, zöldség-gyümölcs vásárlásához ugyanúgy a szütyőket, ezeket otthon is el lehet készíteni, de igazából bárhol meg lehet már vásárolni.”

A piacon lehet vásárolni kimérve babot, lencsét, tejtermékeket és savanyúságot is. Az árusok tapasztalata az, hogy a vevők csak ritkán visznek saját zacskót, táskát a termékeknek, ez inkább a fiatalabb generációra jellemző.

Lendvai Lászlóné - árus
“Hát nem nagyon hoznak. A fiatalok jobban hoznak ilyen előrekészített zacskókat, de az idősebb korosztály nem, se a középkorosztály. Egy nap talán 10-en ha hoznak vagy 5-en.”

Zinger Tímea - árus
“A gyerekek. A gyerekek viszont az óvodások meg a kisiskolások ők nagyon nyitottak, és ők szólnak rá a szülőkre meg a nagyszülőkre, hogy ne zacskóban vigyünk valamit, hanem ha már nem hoztunk otthonról, akkor vegyünk újrahasznosítható edényt, úgyhogy az ifjúságé lesz a jövő. Most még nagyon sok munka van vele. Én úgy látom, hogy annyira sokan még nem tudatosak ebben a vásárlásban.”

Németh Ákos tanácsnok otthonról hozott dunsztos üvegben vásárol savanyúságot a piacon. A csomagolásmentes vásárlás a város környezetvédelmi programjába is jól illeszkedik.

Németh Ákos - tanácsnok
“Egyik kiemelt témánk a körforgásos gazdaság. Ugye itt tulajdonképpen arról van szó, hogy az eddigi lineáris gazdasággal szemben, ahol volt a nyersanyag, abból lett egy termék és abból hulladék. Törekszünk arra, hogy a hulladékból újra nyersanyag legyen, így kapcsolódjon vissza a körforgásba, a gazdasági körforgásba, de tulajdonképpen az a legjobb és leghasznosabb, hogyha nem is képződik semmiféle hulladék, és tulajdonképpen itt szerepel a csomagolásmentes vásárlás, mint az egyik legjobb megoldása annak, hogy ne is képezzünk semmiféle hulladékot, hiszen azt valamilyen módon utána kezelni kell, ami mindenképpen erőforrást igényel.”

Bár a csomagolásmentes vásárlás hónapja a július, a környezet védelme érdekében egész évben érdemes arra törekedni, hogy minél kevesebb műanyagot használjunk.