Hírek

Csehov Sirály című darabját állítja színpadra Widder Kristóf rendező a Weöres Sándor Színházban

2022. szeptember 21., 09:50

A klasszikus lélektani dráma szerelemről, erős szenvedélyekről, művészetről szól. A premier pénteken lesz.

Csehov Sirály című darabját állítja színpadra Widder Kristóf rendező a Weöres Sándor Színházban

Szerelmek, művészet, tehetség, kiteljesedés, fellángolás és kisülés. Ezzel van tele Csehov Sirálya.


"Szerintem a legtöbb színház rutinos. Kiszámítható...Új formák kellenek."

A történet egy kertben, a tó mellett kezdődik. Egy színi előadáshoz készülődnek, a darabot Trepljov írta. Egyetlen szereplője Nyina, aki Trepljov szerelme. A lány minden álma, hogy híres színésznő legyen csakúgy, mint kedvese édesanyja, Arkagyina. Édesapja viszont tiltja a színházművészettől. Kusza szerelmi viszonyok szövődnek: Mása, az intéző lánya Trepljov után epekedik, Medvegyenko a tanító Mását szereti. Mása anyja Dorn doktor figyelmére vágyik.


"Meghat a szerelmed, de nem tudom viszonozni. ennyi."

Trepljov anyja az előadásra elhozza párját Trigorint, a híres írót is. Trigorin szerepében Antal D. Csabát láthatja a közönség.

Antal D. Csaba színész, Weöres Sándor Színház
"Boris Alekseevich Trigorin egy nagyon híres író a darab szerint. A darabban különböző dolgok derülnek ki róla, de egy nagyon izgalmas szereplő számomra, hiszen valahol egy olyasvalamit fogalmaz meg az ő lénye, az ő létezése ebben a darabban, ami nagyon fontos a művészettel kapcsolatosan."

A siker sokszor teherré válik, a darabban többek között ezt a témát is kibontják. A Sirályt 1896-ban mutatták be először, és mondanivalója a mai napig megállja a helyét. Egy kicsit mindenki magára ismerhet benne.

Widder Kristóf, rendező
Mi megpróbáltunk úgy nekiállni ennek, hogy nem Csehovot csinálunk, a szónak abban az értelmében, hogy nem utazunk vissza most 120 évet az időben és hozzuk azt a kort, hanem megpróbáljuk ezeket a gondolatokat, konfliktusokat, problémákat amikről szól a Sirály nem úgy helyezni a mába, hogy az a fontos benne, hogy ma játszódik, hanem inkább kortalanná tenni, és ezeket az általános dolgokat behozni, előtérbe helyezni.

A rendező számára az is fontos volt, hogy a darabbal nyisson a nézők felé, és megszólítsa őket.
A Sirályt pénteken mutatják be a Weöres Sándor Színházban.